Zdravje

Utrujeni? Morda ni kriva samo jesen

B.S.
13. 10. 2020, 12.19
Posodobljeno: 17. 3. 2021, 13.38
Deli članek:

Jesen je prinesla krajše, bolj sive dneve. Se vam zdi, da tudi vi ostajate čedalje bolj brez energije? Morda vzrok tiči v vaših preobremenjenih jetrih in je zaspano vaše celo telo.

Pravimo, da so jetra motor telesa, saj opravljajo kar 500 funkcij. Med drugim so filter med presnovnimi potmi in organi, izločajo strupe in odpadne snovi, nevtralizirajo strupe v telesu, skladiščijo hranilne snovi, varujejo naše telo pred infekcijami, sintetizirajo ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine ter tvorijo vitamine A, D, K in druge. Mi pa jih s sodobnim načinom življenja še dodatno obremenjujemo. A ker nas ne bolijo, se pogosto ne zavedamo, da potrebujejo podporo, dokler ne opešajo.

Nenehno nalaganje maščobnih molekul na jetra se kaže kot zamaščenost. Povzroča jo dolgotrajno pretirano uživanje alkohola, maščob in poživil, pa tudi dolgotrajno jemanje zdravil in vnos večje količine kalorij, kot jih porabimo.

Zamaščenost jeter se lahko kaže v različnih bolezenskih slikah, ki pa so zelo nespecifične, zato jo sami težko opazimo. Med znaki ko kronična utrujenost, nespečnost, glavoboli, čezmerna teža (predvsem nabiranje maščobe na trebuhu), akne, dermatitis, psihične bolezni (depresija, tesnobnost, panični napadi), avtoimunska obolenja, bolezni srca in ožilja ter diabetes.

Največ lahko naredimo sami

Za zdravje svojih jeter lahko največ naredimo, če se držimo pravil zdravega življenja. To pomeni, da se ne izpostavljamo obremenjujočim snovem v okolju, ne uživamo alkohola in poživil, smo zmerni pri kavi ter jemo raznovrstno hrano z malo mesa.

Strokovnjaki priporočajo, da v prehrano dodate veliko sezonskega sadja, zelenjave, polnovrednih žit in zdravih beljakovin. Hrana naj bo pripravljena z oljčnim oz. drugim hladno stiskanim oljem. Za pripravo zdravih sladic uporabite stevio, med, ki ne sme biti segret, ali vsaj rjavi nerafinirani trsni sladkor. Kot zdravo pijačo pa izberite vodo ali čaj.

K zdravemu načinu življenja poleg zdrave in redne prehrane seveda sodi čim več gibanja, ob tem pa ne smete pozabiti niti na sprostitev. Znanstveniki so namreč ugotovili, da tudi stres dodatno prispeva k slabšemu delovanju jeter.

Za optimalno delovanje jeter se ob zdravem življenjskem slogu priporoča podpora s kombinacijo različnih aktivnih učinkovin, ki v sinergiji najbolj učinkovito podpirajo proces razstrupljanja. Najbolje je, da se razstrupljanja lotimo enkrat na leto in ga izvajamo tri mesece, s pripravki, ki vsebujejo silimarin iz pegastega badlja v kombinaciji z drugimi koristnimi učinkovinami, kot so vitamin E in B-kompleks, indijska kosmulja ter golostebelni sladki koren.