NAJ BO VARNO

Bombažne maske redno perite in sproti razkužujte

Z.F.
17. 10. 2020, 12.18
Deli članek:

Spadate tudi vi med tiste, ki so zaščitno masko za enkratno uporabo zamenjali za bombažno s čudovitim vzorcem, ali pa ste masko izdelali kar sami? Če ste odgovorili pritrdilno, kdaj ste jo nazadnje oprali in razkužili?

Dreamstime
Maske perite čim pogosteje, temperatura vode pa naj ne bo nižja od 60 stopinj Celzija. nato jih dobro posušite in zlikajte.

Obrazne maske za večkratno uporabo so vsekakor trajnostna naložba, s katero pripomorete tudi k manjšemu onesnaževanju okolja. Še toliko bolje je, če ste masko naredili sami in izbrali takšen vzorec, ki opiše vas ali pa vas preprosto spomni na nekaj lepega. A ne pozabite, da take maske potrebujejo skrbno nego inpredvsem brezhibno čistočo, sicer lahko tvegate okužbo. V nadaljevanju vam predstavljamo, kako lahko masko hitro očistite in razkužite, da bo varna za uporabo.

Pranje v pralnem stroju

Bombažno masko je treba seveda prati. Pravilno oziroma priporočljivo je, da bi to naredili po vsaki uporabi, vendar je to skoraj nemogoče. Lahko pa jo vsakič razkužite z razkužilom v razpršilu. Bombažno masko sicer perite čim pogosteje, vsaj trikrat na teden, če je mogoče, temperatura pranja pa naj ne bo nižja od 60 stopinj Celzija. Strokovnjaki svetujejo uporabo naravnih detergentov, izogibajte se mehčalcev. Masko nato posušite v sušilnem stroju pri visoki temperaturi ali pa jo po tem, ko se posuši, dobro prelikajte. Če uporabljate šale ali bandane, tudi te čim pogosteje operite in se tako izognite nepotrebnim zdravstvenim zapletom.

Ročno pranje

Če obrazne maske ne želite oprati v pralnem stroju, ker se bojite posledic, jo lahko operete tudi na roke. Svetujemo vam le, da masko najprej namočite v vrelo vodo ter pustite, da se namaka vsaj pet minut. Nato jo operite v milnici in jo dobro izperite. Pred nošenjem jo dobro posušite in zlikajte, saj jo boste tako najbolje razkužili. Šele nato si jo znova nadenite.

Sprotno razkuževanje

Bombažne maske, šale in bandane čim pogosteje, če je le mogoče, po vsaki uporabi, razkužujte. Dovolj bo, da jih popršite z razkužilom; tako se izognete nevarnim bakterijam, klicam in virusom, ki lahko ogrozijo vaše zdravje.

Bombažne maske so postale skoraj modni dodatek, a jih moramo redno vzdrževati.