V srednjem veku so kurkumo imenovali indijski žafran, čeprav nikakor ne spominja nanj. Če kurkume še ne poznate, jo po okusu najlažje opišemo kot blago pikantno, morda rahlo grenko in jedko začimbo, kot mešanico popra in ingverja, s pridihom pomaranče. Med vitamini, ki jih vsebuje, prevladuje vitamin B6, med minerali predvsem mangan, železo in kalij, vsebuje pa tudi veliko vlaknin. Kurkumo so najprej uporabljali kot zdravilo tako v indijski kot tudi v kitajski medicini, in sicer proti vnetjem.

Pomemben je kurkumin

Danes kurkumo priporočajo za čiščenje krvi in prebavil, pomaga tudi pri težavah z jetri in žolčnikom ter pri hepatitisu. V kurkumi najdemo snov, imenovano kurkumin, ki je poznan kot stimulant za jetra in žolčnik ter sodeluje pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Z leti in staranjem se izločanje teh snovi pri človeku zmanjša, kar pomeni, da se zmanjša tudi absorpcija hranil, ki so topne v maščobah. Kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, učinkovita je pri zdravljenju virusnega hepatitisa in izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.

Ne pozabite nanjo v kuhinji

Kurkuma je v azijski kuhinji oziroma predvsem v indijski tako pogosta kot pri nas začimbna mešanica in se prileže k vsem jedem. Če jo želite uporabljati v zdravstvene namene, bo dovolj, da je dnevno zaužijete štiri grame (ena čajna žlička), a za preventivo je dovolj že gram kurkume na dan. Dodate jo lahko v mleko, z njo začinite in obarvate riž, slaščice, maslo, sir, perutnino, meso, omake, omlete in še bi lahko naštevali. Brez skrbi jo čez dan lahko uživate v različnih jedeh. Paziti morajo edino ljudje, ki jemljejo zdravila za trombocite, saj zmanjšuje lepljivost, in nosečnice.