"Z lokalnim regulatornim organom, zdravstvenimi ustanovami in zdravniki smo v pogovorih glede možnosti, da bi zdravilo tocilizumab zagotovili za slovenske bolnike, ki ga potrebujejo," so po poročanju Dela navedli v Roche Slovenija. Pri tem so poudarili, da trenutno še ni objavljenih trdnih dokazov iz kliničnih preskušanj glede varnosti in učinkovitosti pri zdravljenju bolezni covid-19. Poleg tega še noben zdravstveni organ ni odobril zdravila za to indikacijo, so še navedli v farmacevtski družbi.

Pri prvih dveh bolnikih, ki so ju zdravili s tocilizumabom, ki ga sicer uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu, so že v 24 urah zaznali občutno izboljšanje.

Revmatolog in predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana Matija Tomšič je pojasnil, da novi koronavirus pri bolezni covid-19 na pljučih sproži t. i. citokinsko reakcijo - citokini so drobne molekule, ki se sprožajo pri komunikaciji med celicami. Zdravilo tocilizumab polovi te molekule in tako prepreči, da se ne sproži burna reakcija na pljučih, ko pride do zalitja pljučnih mešičkov, saj to vodi v smrt bolnika, Tomšiča povzema časnik.

Zdravilo preizkušajo na 50 pacientih

Po poročanju Dela v Italiji zdravilo trenutno preizkušajo na 50 zbolelih za covid-19. Učinkovitost zdravila so sicer ugotovili že kitajski zdravniki.

Kot pojasnjujejo nekateri zdravniki, je prednost tega zdravila tudi v tem, da je že dlje časa v uporabi in torej preizkušeno s stališča varnosti njegove uporabe.

Podobno velja za zdravilo remdesivir, sicer namenjeno zdravljenju ebole. Tudi to zdravilo v Italiji na podlagi priporočil WHO zdaj že uporabljajo kot eksperimentalno terapijo proti covidu-19.