Alkohol je učinkovit, a le ...

Kaj morate v boju proti novemu koronavirusu vedeti o dezinfekcijskih sredstvih za roke? Bo vodka delovala?

S.R.
16. 3. 2020, 10.44
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 12.41
Deli članek:

Biolog pojasnjuje, kako učinkovit je alkohol in kako smiselno je uporabljati doma izdelana sredstva.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V teh kritičnih časih, ko svetu vlada novi koronavirus, obstaja tudi veliko povpraševanje po dezinfekcijskih sredstvih za roke. O tem, zakaj se v njih kot ključna sestavina uporablja alkohol in zakaj se ne svetuje uporaba doma izdelanih dezinfekcijskih sredstev, je za The Conversation, neprofitni medijski mreži, za katero članke prispevajo akademiki in raziskovalci, spregovoril biolog Jeffrey Gardner. 

Kot pojasnjuje, je alkohol zelo učinkovit pri »uničevanju mikrobov različnih vrst, vključno z virusi in bakterijami,« saj deaktivira njihove proteine. Proces, imenovan denaturacija, mikrobe pogosto ubije ali pa vsaj onesposobi, saj izgubijo svojo naravno strukturo in se začnejo »lepiti« skupaj. Enak učinek na nekatere proteine ima tudi visoka temperatura. Gardner je za primer navedel beljak v jajcu, ki se ob kuhanju strdi in sprime. Pri beljaku v trdo kuhanem jajcu tako gre za denaturirane proteine. Alkohol sicer ni učinkovit pri vseh vrstah bakterij in virusov, kar je posledica razlik na zunanji povšini bakterij in virusov oziroma njihovih ovojev. 60-odstotni alkohol je denimo zelo učinkovit v primeru bakterije Escherichia coli, ki povzroča okužbe v prebavilih ter zunajčrevesne okužbe pri ljudeh in živalih. Kar zadeva viruse, je alkohol učinkovit pri tistih, ki imajo zunanji ovoj. Med te spadajo tudi koronavirusi. Na splošno velja, da so najbolj učinkovita sredstva tista s 60-odstotno vsebnostjo alkohola ali več. 

Je 100-odstotni alkohol zato boljši? 

Ne, je presenetljivo pojasnil Gardner. Denaturacija namreč deluje hitreje, kadar je alkoholu dodano nekaj vode. Čisti alkohol namreč izhlapi prehitro, da bi lahko učinkovito uničil bakterije in viruse na koži. To še posebej velja v zimskem obdobju, ko je v ozračju manj vlage. Čisti alkohol tudi izsuši kožo, zaradi česar postane na tem mestu razdražena, posameznik pa bo posledično omejil uporabo dezinfekcijskega sredstva. Ta zato v večini primerov vsebujejo tudi blažilna sredstva, ki kožo vlažijo. 

Naredi sam? 

Gardner meni, da niso dovolj učinkovita. »Na spletu boste morda naleteli na različne recepte za izdelavo, ki vsebujejo vodko,« je dejal in pojasnil, da vodka praviloma vsebuje približno 40 odstotkov alkohola, zaradi česar mikrobov ne uničuje učinkovito. Dobra alternativa je lahko alkohol za čiščenje ran, a, kot pravi, ga ima večina spravljenega v kopalnici, kjer pa je na voljo tudi umivalnik, zato je boljša izbira ta, da si roke preprosto umijete z milom in vročo vodo.