Zdravje

Očala, leče in laser za jasen pogled na svet

T.D.
15. 3. 2020, 17.35
Deli članek:

Oči lahko "oblečemo" in vid izboljšamo s stvarmi, ki jih nihče ne more opaziti, kot je denimo lasersko popravljanje vida, ali z zelo opaznimi modnimi dodatki.

Dreamstime
Kratkovidni ste, če bolje vidite na blizu, daljnovidni pa, če bolje vidite na daleč.

Kratkovidni ste, če bolje vidite na blizu, daljnovidni pa, če bolje vidite na daleč. Ko pa pridete v štirideseta, postane nezmožnost, da vidite na blizu, tako imenovana presbiopija, večja težava, se pravi, da morda potrebujete bifokalna očala oziroma različne leče za blizu in daleč. Progresivne leče zmanjšajo bifokalne črte na lečah, zaradi katerih ste lahko videti starejši, kot se počutite. Če je vaša roženica ukrivljena na eni strani, čemur pravimo astigmatizem, bi to morale poravnati vaše leče. Pri astigmatizmu pa je težje nositi kontaktne leče, ker je krivulja roženice zgoraj drugačna kot spodaj.

Vrste okvirjev očal

Okvir bi morali izbrati ne samo glede na videz, temveč tudi glede na počutje in življenjski slog. Plastičen okvir je lahek, toda hitro se zlomi, titanova očala so močna, draga, zdržijo prepogibanje. Okvirji iz berilija so odporni proti rjavenju in so dobri za ljudi, ki delajo v bližini vode. Nerjaveče jeklo in aluminij pa sta sinonim za močan, lahek, dober in vsestranski okvir.

Kontaktne leče

Leče ležijo neposredno na roženici, narejene pa so iz raznovrstnih materialov in so lahko trde ali mehke, dolgotrajne ali za enkratno uporabo. Veliko prednosti imajo, nobenega bleščanja od očal in nobenih skrbi, da bi jih izgubili ali razbili. Nekaj pa je tudi tveganj – kar eden od dvajsetih uporabnikov leč se sooča z zapleti. Abrazija roženice je stalno tveganje, ne le pri vstavljanju leč, ampak tudi pri drgnjenju leč ob roženico pri vsakem mežiku. Konjunktivitis pa tudi alergije, najsi bodo na leče ali na čistilno raztopino, so pogosti in povezani s tipom leč ter s tem, ali jih nosite tudi ponoči. Bakterije lahko vdrejo v oči, če so te razdražene od leč, in povzročijo resne infekcije roženice, ki lahko ogrozijo vid.

Previdno z lečami

Leče za enkratno uporabo ne zmanjšajo možnosti infekcij, saj je lahko vir infekcije raztopina za čiščenje leč. Ko odprete raztopino za shranjevanje ali čiščenje leč, bi morali nanjo napisati datum in jo po enem mesecu odvreči. Leče lahko roženici kradejo kisik, tako da telo začne proizvajati krvne žile v normalno prozorni roženici in vam poslabša vid. Poskrbite torej, da leče vsak večer odstranite, razen če niso posebej prirejene za nenehno uporabo. Skrbno upoštevajte proizvajalčeva navodila o uporabi, da preprečite poškodbo roženice.

Laserski poseg

LASIK (laser assisted in situ keratomileusis) je napredna tehnološka metoda, ki spremeni obliko očesa, da bi se izboljšal vid. Cilj te metode je odprava dioptrije. To pomeni, da je ostrina vida enaka tisti, ki velja za sprejemljivo pri večini ljudi. Čeprav zveni enkratno, je to še vedno neizpopolnjen postopek. Metoda se zanaša na laserje, ki zarežejo v roženico, in tu nastopijo težave. Kot pri vsakem operativnem posegu se tudi tu pri od treh do petih odstotkih ljudi pojavijo zapleti. Čeprav se je zgodilo tudi to, da so predrli oči, večino težav predstavljajo zgolj sitnosti, zaradi katerih imate nepravilen vid in sij okoli svetlobe, posebno ponoči. Oči so lahko po tem izsušene in morda boste potrebovali solne kapljice. Če se to zgodi, morate o svoji težavi obvestiti zdravnika.