Zdravje

Poskrbimo za dlesni in zavarujmo srce

T.D.
22. 2. 2020, 10.30
Deli članek:

Z nezdravimi dlesnimi strokovnjaki povezujejo srčne bolezni, sladkorno bolezen, pljučnico in kronične pljučne bolezni, saj bakterije iz dlesni potujejo naprej po krvi.

dreamstime
Bolečino in morebitno oteklino v dlesnih ublažimo in umirimo z izpiranjem ust s slano vodo

Te bakterije lahko povzročijo vnetja, ki sprožijo ali pa poslabšajo najrazličnejše kronične bolezni. Ljudje s kroničnimi bakterijskimi vnetji dlesni imajo dvakrat večjo možnost za srčni napad. Študija, ki so jo opravili na univerzi v Minnesoti, je med 700 ljudmi brez zgodovine srčnih obolenj pokazala neposredno povezavo med manjkajočimi zobmi (ki so znak resne zobne bolezni) in oblogami arterij. Druge študije so obolenja dlesni povezale s povečanim srčnim utripom v mirovanju, slabim EKG-izvidom in slabim nadzorom krvnega sladkorja – to so dejavniki, ki pripomorejo k nastanku srčnih bolezni.

Pomagajmo si z domačimi pripravki

Aloja je popolno sredstvo za zdravljenje bolečih dlesni, saj pomaga celiti poškodovano tkivo in blaži vzdražene dele. Odrežimo del alojinega lista in z žličko izpraskajmo alojin gel. V gel pomočimo ščetko z mehkimi ščetinami, nato pa ga s krožnimi gibi nežno vmasirajmo v dlesni. Krtačko pred vsakim premikom na nov del dlesni pomočimo v gel. Spodbudili bomo pretok krvi v dlesni in zdravljenje tkiva.

Izpiranje

Bolečino in morebitno oteklino dlesni ublažimo in umirimo z izpiranjem ust s slano vodo (žlička soli, raztopljena v kozarcu tople vode), rožno vodo divjega origana (vsebuje spojine, ki blažijo bolečine in uničujejo bakterije) ali kamiličnim čajem (čez dve čajni vrečki prelijte skodelico vrele vode in pustite stati deset minut). Trideset sekund žvrkljajmo in izpljunimo ter ponavljajmo vsak dan najmanj en teden.

Žvečimo semena

Sezamova in sončnična semena vsebujejo minerale, ki pripomorejo k zdravju dlesni in zob. Preventivno (ob težavah lahko tudi večkrat) prežvečimo eno žlico semen, s čimer bomo okrepili tkivo in dlesni.

Ublažimo bolečino

Ameriški slamnik (tinktura, ki jo uporabljate proti prehladu) pospešuje tudi zdravljenje dlesni in deluje kot lokalni anestetik. S tekočino prepojimo bombažno paličico in jo nanesemo neposredno na boleče mesto, ali pa žličko tinkture vmešamo v manjši kozarec tople vode in jo žvrkljamo najmanj eno minuto vsak dan, dokler stanje ni boljše.