Zdravje

Odpravite kašelj s pomočjo trobentic

Z.F.
20. 2. 2020, 21.30
Deli članek:

Poleg zvončkov in drugih znanilcev pomladi so travnike in gozdne jase pozdravile že tudi trobentice. Morda jih tu in tam utrgamo zgolj za »trobljenje« v votla stebla, le redko pa pomislimo na njihove zdravilne lastnosti.

Nataša Juhnov
Mešanica trobentic z medom je odlična pri lajšanju kašlja.

Trobentice sicer pokukajo na plan nekoliko kasneje kot zvončki in teloh, a jih je letošnja mila zima iz zemlje privabila prej. Poleg čudovitih sončno rumenih cvetov, s katerimi privablja tako poglede ljudi kot živali, pa trobentica ali navadni jeglič (Primula vulgaris) v sebi skriva tudi zdravilno plat. Je namreč naravno sredstvo za zdravljenje katarja dihalnih organov, pljučnice, oslovskega kašlja, trebušnih krčev in še nekaterih drugih bolezni, ki pogosto prizadenejo predvsem otroke.

Kaj zdravi

Pri trobentici je zdravilno vse, tako lahko v zdravilne namene nabiramo cvetove, korenine in liste. Cvetovi so izjemno občutljivi, zato jih sušimo v senci in hranimo v temnih steklenih kozarcih, medtem ko lahko korenino sušimo na soncu ali radiatorju. Cvetove lahko stresemo tudi v med, pustimo vsaj 14 dni, nato pa uživamo po eno žličko do trikrat na dan. Med s trobenticami je odličen za zdravljenje kašlja. Če želite uporabiti korenino, jo najprej dobro očistite ter odstranite vse izrastke in koreninaste laske. Nato jo posušite in shranite v steklene kozarce. Iz korenine lahko nato pripravite čaj ali jo dodate vinu. Vino bo namreč nežno odišavila. Nekateri pripravljajo celo eterično olje, a za to je potrebnega nekoliko več znanja. Uporabljamo jih predvsem za umiritev bronhialnih težav, saj spodbujajo izločanje sluzi, blažijo pa tudi revmatska obolenja. Listi in cvetovi so učinkoviti pri lajšanju trebušnih težav, zato jih lahko dodajate tudi spomladanskim solatam ali pa z njimi okrasite jedi. Sicer se listi prav tako uporabljajo za odstranjevanje črevesnih zajedavcev in celo za celjenje lažjih ran. Ne pozabimo omeniti, da rastlina vsebuje saponine, glikozide in flavonoide, ki delujejo pomirjevalno, zato je čaj iz trobentice priporočljiv tudi pri nespečnosti in v stresnih obdobjih.