Zakladnica vitaminov in vir antioksidantov, ki zdravijo in pomladijo

Z.F.
15. 2. 2020, 21.11
Deli članek:

Granatno jabolko sicer ni pogost sadež na slovenskih mizah, a bi ga bilo zaradi bogate vsebnosti mineralov, vitaminov in vlaknin dobro uživati vsaj enkrat na teden.

Dreamstime
Redno pitje soka granatnega jabolka poviša raven testosterona.

Opis granatnega jabolka najdemo že v grški mitologiji. Gre za sadež, ki so se mu menda težko upirali celo bogovi. Že takrat so mu pripisovali zdravilne učinke, sodobna znanost pa jih je danes le potrdila. Granatno jabolko dokazano upočasnjuje staranje, zavira širjenje raka, izboljšuje delovanje srca in spodbuja spolno moč pri moških. Ima nizko energijsko vrednost in je bogato s hranilnimi snovmi. Vsebuje veliko vitaminov C, B2 in B3, rudnin, kalija, fosforja, vlaknin ter antioksidantov, zato velja za odlično pomoč v času gripe in prehladov.

Upočasni staranje

Vsebuje polifenole, ki mu dajejo barvo in so dokazano izjemno močni antioksidanti. Polifenoli so tip antioksidantov, ki zavirajo staranje, kar so potrdili z raziskavo, opravljeno na univerzi v Kansasu. Raziskava je potrdila celo, da lahko živila, bogata s polifenoli, podaljšajo življenje.

Poviša raven testosterona

V raziskavi so dokazali, da redno pitje soka granatnega jabolka poviša raven moškega spolnega hormona testosterona in poveča količino sline. Testosteron ima ugodne učinke, saj poveča mišice, zmanjša količino maščobe, obnavlja energijo, povečuje spolno slo in izboljšuje razpoloženje.

Vir vitamina C

Po granatnem jabolku bi morali pogosteje posegati zlasti v času prehladih obolenj, saj vsebnost vitamina C zadosti kar 40 odstotkom naše dnevne potrebe po tem vitaminu. Redno uživanje tako okrepi imunski sistem, prav tako pripomore, da hitreje ozdravimo.

Holesterol in krvni pritisk

Kot smo že omenili, je granatno jabolko bogat vir polifenolov in drugih antioksidantov, ki znižujejo raven slabega holesterola, obenem pa zmanjšujejo možnosti razvoja srčno-žilnih bolezni. Ob rednem uživanju soka se vam bo izboljšal krvni pritisk, raven stresnega hormona kortizola pa se bo znižala.