UKREPAJMO PRAVOČASNO

Kaj so žolčni kamni, od kod pridejo in kam grejo

T.D.
16. 2. 2020, 12.33
Deli članek:

Za žolčne kamne nas večina izve po naključju, ko gremo na pregled k zdravniku zaradi kakšne druge bolezni.

Dreamstime
Žolčne kolike imajo lahko zelo hude simptome, kot so močna bolečina v zgornjem delu trebuha, slabost in bruhanje.

Napadi žolčnih kamnov, ki nastajajo iz tekočine, namenjene prebavi, so kar dvakrat pogostejši pri ženskah in se najraje sprožijo po mastnem obroku, zaradi česar se žolčnik skrči. Tako lahko težave pogosto preprečimo že z bolj zdravo hrano in s skromnejšimi obroki.

Kriza 40. let

Žolčni kamni se pojavijo pri eni od desetih oseb po 40. letu starosti in se radi pojavljajo pri članih iste družine. Po navadi nastanejo v žolčniku, vrečki za zbiranje žolča, in ne povzročajo težav, vse dokler plavajo v njem. Pogostejši so pri slabokrvnih ljudeh. Pigmentni žolčni kamni lahko namreč nastanejo ob čezmernem uničenju rdečih krvničk, včasih pa kot posledica zoženja žolčevodov. Kar pogosto jih je več in so veliki kot žogica za golf.

Ne čakajmo na zaplete!

Pogosto kamni ne povzročajo nobenih simptomov oziroma jih začutimo šele, ko eden ali več kamnov zapre izhod iz žolčnika ali skupni žolčevod. Kamen, ki delno ali popolnoma zapre odtok žolča, bo povzročil napade, ki jih poznamo kot žolčne kolike, te pa imajo lahko zelo hude simptome, kot so močna bolečina v zgornjem delu trebuha, slabost in bruhanje.

Kako naprej?

Z ultrazvokom bo zdravnik poskušal ugotoviti, ali je žolčevod zaprt, s posebnim postopkom slikanja, pri katerem z endoskopom v žolčne vode vbrizgajo barvilo, pa bo določil natančen položaj žolčnih kamnov. Večje kamne lahko potem odstranijo z manjšo endoskopsko operacijo. Odstranitev žolčnika po navadi prepreči nastajanje novih žolčnih kamnov, v zelo redkih primerih pa se kamni spet pojavijo in takrat je potrebna večja, odprta operacija. Žolčne kamne iz samega holesterola lahko raztopijo z zdravili, vendar lahko traja več mesecev ali let, da se kamni povsem razgradijo. Da bi ta čas lažje prestali, nekateri zdravniki predlagajo zdravljenje z ultrazvočnimi valovi, ki razbijejo kamne v drobce, da se ti brez bolečine izločijo v tanko črevo in z blatom iz telesa.