VEČNA MLADOST

Z brezo, sivko in smiljem do naravne lepote

Z.F.
16. 2. 2020, 18.33
Posodobljeno: 16. 2. 2020, 21.55
Deli članek:

Naravni lepotni rastlinski pripravki postajajo vse bolj zaželeni, saj ne vsebujejo nevarnih sestavin. Številne od njih lahko pripravite tudi doma.

Dreamstime
Večina zdravilnih zelišč, ki pomagajo pri težavah s kožo, je nepogrešljiva tudi pri zdravljenju drugih bolezni.

Številni velikani kozmetične industrije kot sestavino svojih kozmetičnih izdelkov pogosto uporabljajo rastline, ki se morda mnogim zdijo eksotične, a jih pravzaprav velika večina uspeva tudi pri nas. Večina zdravilnih zelišč, ki pomagajo pri težavah s kožo, je nepogrešljiva tudi pri zdravljenju drugih bolezni. Ob pripravi kozmetike pa niso koristni le cvetovi, temveč tudi stebla, drevesna skorja, listi … Pogosta je uporaba stebelc mlade breze, prav tako se uporablja izvleček iz listov in skorje ter brezov sok. Zaradi antibiotičnih lastnosti in taninov, ki jih najdemo tako v listih kot v steblu in skorji, ima breza močan fitocidni in antibakterijski učinek na lasišče in kožo. Izvleček breze je pogosta sestavina šamponov ter sredstev za nego mastnega lasišča in nego mastne kože. Izjemno koristen je tudi divji kostanj (Aesculus hippocastanum). Pri izdelavi pripravkov se najpogosteje uporabljajo poganjki, zelena bodikava lupina in plodovi. Kostanj deluje protivnetno, oži kapilare in pospešuje izločanje škodljivih snovi. Blagodejno vpliva na lasišče in kožo ter se pogosto uporablja pri pripravi krem in balzamov zoper mišična vnetja (konjska mast) in zoper razširjene vene.

Zavira staranje

Izjemno uporabna, a velikokrat pozabljena rastlina, ki dobro prenaša ekstremne razmere, hitro raste in je skoraj neuničljiva, je bršljan. Izpiranje las z bršljanovim čajem preprečuje prhljaj, medtem ko tinktura pomaga pri pikih žuželk. Pogosto se uporablja tudi v kurah proti celulitu. Nikar pa ne pozabimo na oljko, ki pri nas pretežno uspeva v primorju. V kozmetiki se ne uporablja zgolj olje, temveč tudi listi, ki jih dodajajo kremam za vlaženje in pomlajevanje kože. Tukaj je še ognjič, ki pomaga pri večini kožnih obolenj. Že od nekdaj ga uporabljajo zoper akne, bradavice, kožne ciste, ekceme, psoriaze in seboreje, hemoroide, herpes zoster, fistule, kožna vnetja, luščenje kože, mastitis, opekline, infekcije, rane, ki se težko celijo, zoper pike žuželk …

Protivnetni učinek

Nepogrešljiva med naravnimi in vsem dobro poznanimi zelišči je tudi kamilica, ki pomaga pri vnetjih kože in sluznice. Njeni cvetovi pomagajo blažiti vnetja, čistijo in svetlijo kožo, pomirjajo in celijo rane. Nepogrešljiv je kamilični šampon ali poparek, ki lase naredi mehkejše in sijoče. Poparek pa se priporoča tudi pri težavah s suhim lasiščem. Spomnimo prav tako na travniško kaduljo, ki deluje protivnetno pri težavah s kožnimi lišaji. Vsebuje rastlinske antibiotike, ki pomlajujejo kožo in preprečujejo potenje. Pogosto se uporablja tudi pri izdelavi dezodorantov. In tu je še rožmarin, ki deluje antibakterijsko, pripomore k prekrvavljenosti lasišča in pospešuje rast las. Pogosto ga najdemo v preparatih za umivanje in nego mastnih las ter nečiste kože, pa tudi v brivskih vodicah in pripravkih za pospeševanje prekrvitve.