Panika zaradi koronavirusa

Virusi na letalu? Kako se zaščititi?

R.T.
21. 2. 2020, 10.02
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 10.04
Deli članek:

Strah pred tem, da bi se z novim koronavirusom Covid-19 okužili na letalu, je vse bolj prisoten med potniki. A se virusi na letalu res širijo tako intenzivno?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Letala so ena izmed najbolj varnih prevoznih sredstev na svetu. A dejstvo je, da včasih dolge ure blizu skupaj sedi več sto ljudi. Je stopnja okužb na letalih zato višja kot drugod?

Vse kaže, da ne. Tveganja za okužbo z nalezljivo boleznijo med letom so nizka, približno tako nizka kot v povprečni pisarni. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), se zrak v letalu popolnoma zamenja med 20 in 30-krat na uro. Nekaj dodatnega zraka pride od zunaj, večina pa gre skozi številne HEPA filtre, ki ustavijo viruse in bakterije.

Da na letalu virusi ne krožijo kot v kakšnem vrtcu, potrjuje tudi študija iz leta 2018, ki so jo izvedli ameriški strokovnjaki v Atlanti. Na 230 primerkih zraka iz notranjosti 10 letal niso namreč našli niti enega virusa gripe, čeprav so teste delali na vrhuncu sezone gripe.

Seveda pa letala niso čudežna komora brez virusov. Če denimo sedite v bližini okuženega človeka in ta kiha ter kašlja, boste okužbi izpostavljeni prav toliko kot, če bi sedeli v bližini bolnega človeka na avtobusu, vlaku ali v avtomobilu.

Pred tem se lahko deloma zavarujete tako, da imate s sabo dezinfekcijski gel. Z njim si večkrat umijte roke, prav tako pa dezinficirajte zložljivo mizico pred vami, preden si privoščite letalsko kosilo.

Če ste bolni sami pa lahko ostale zaščitite tako, da si na obraz nadanete zaščitno masko. Ta namreč ulovi kapljice, ki se sicer raznašajo po zraku med kihanjem in kašljanjem. Še bolje pa je, če lahko let prestavite ali odpoveste, če ste v fazi bolezni, ko bi lahko okužili vaše sopotnike.