ZA ZDRAVJE

Zaprite vrata pred virusi

Z.F.
15. 2. 2020, 10.02
Deli članek:

Kot svari zdravstvena organizacija, se sezona gripe in prehladov šele začenja, zato je dobro, da teh nepovabljenih gostov ne spustimo v svoj dom. Tu je nekaj napotkov, kako se zaščititi pred virusi.

Dreamstime
Redna menjava posteljnine bo preprečila podaljšanje bolezni in obenem izboljšala spanec prehlajenim.

Verjetno si nihče ne želi dnevov preležati v postelji, s povišano temperaturo in izjemno slabim počutjem. Da bi se temu izognili v kar čim večjem loku, je dobro upoštevati nekaj preprostih napotkov, kako preprečiti širjenje bakterij in virusov. Pomlad boste tako pričakali čili in brez hujših zdravstvenih zapletov.

REDNO SI UMIVAJTE ROKE

Ste kdaj pomislili, česa vsega se dotaknete zgolj v eni uri? Ali pa česa ste se dotaknili zadnjih pet minut? Roke si redno umivajte, večkrat na dan, z milom. V telo vnesemo neverjetno število bakterij in virusov že zaradi tega, ker ostanejo na rokavih oblačil, saj se z rokami pogosto dotikamo obraza, ust, tu in tam si pomanemo oči, zasrbi nas uho ... Pri umivanju rok moramo tako dlani dobro zdrgniti in si ne pozabiti umiti palcev.

Dreamstime
20 sekund si je treba umivati roke, če želite z njih odstraniti vse patogene bakterije in viruse.

LOČITE ZOBNE ŠČETKE

Ko eden od družinskih članov zboli, je verjetnost za prenos okužbe več kot 75-odstotna. Poskrbite, da okužena oseba uporablja čim manj skupnih stvari. Ločite zobno ščetko od ostalih, te pa namočite v 40-odstotni alkohol in jih tako razkužite. Okužena oseba naj uporablja svojo brisačo, tako za roke kot za telo. V tem času se ne poljubljajte in upoštevajte varno razdaljo meter in pol.

SKODELICE IN PRIBOR

Otrokom bo ta ideja izjemno všeč, če jo boste znali spremeniti v igro. Poskrbite, da bookužena oseba uporabljala svojo skodelico za pitje, ki se bo po videzu zlahka ločila od ostalih. Pazljivi bodite tudi pri uporabi pribora, sploh pri otrocih, ki si stvari radiizmenjujejo in pokušajohrano še od drugih članov družine.