Neverjetno

Ingver in kurkuma, za 20 bolezni in tegob

Z.F.
9. 2. 2020, 16.20
Posodobljeno: 9. 2. 2020, 16.25
Deli članek:

22 koristnih nasvetov za uporabo ingverja in kurkume, ki bodo odpravili marsikatero tegobo. Odpravite prehlad, zacelite grde rane, pogasite zgago, olajšajte prebavo. Nikar pa ne pozabite, da z ničimer ni dobro pretiravati.

Profimedia
Privoščite si ingverjev čaj

ZOPER PRASKE

Pripravite gosto pasto s pol žličke kurkume in pol žličke medu ter dobro premešajte. Mešanico nanesite na prasko ali odrgnino in pustite delovati vsaj eno uro. Nato izperite s hladno vodo in postopek ponovite.

BOLEČE GRLO

Za lajšanje bolečin vnetega žrela potrebujete eno čajno žličko kurkume in skodelico (200 ml) vročega mleka. Kurkumo vmešajte v mleko in pijte po požirkih.

RANE, KI SE SLABO CELIJO

Naredite pasto iz treh žlic moke, dveh čajnih žličk kurkume, ene žličke kokosovega olja in pol žličke morske soli. Če je pasta presuha, dodajte nekaj olja, nato pa jo nanesite na rano in dobro povijte.

ZMANJŠANJE OTEKLINE

Najprej oteklo mesto dobro namažite z oljem za telo ali pa z nekaj olivnega olja. Po oteklini posujte kurkumo in mesto narahlo povijte. Pustite delovati čez noč in po potrebi postopek ponovite.

Profimedia
Če imate preveč ali premalo nemiren želodec, ga bo ingver pomiril oziroma spravil v optimalen pogon.

ZOPER MOZOLJE

V posodico vsujte dve žlički sezamovega olja in dodajte žličko kurkume. Dobro premešajte in s čopičem nanesite na kožo. Pustite delovati 15 minut, nato izperite z obilico mlačne vode.

ZOPER SRBEČICO

Pri alergijah in vnetjih preizkusite naslednji pripravek. V ponvi karamelizirajte eno žlico rjavega ali palmovega olja in dodajte tri ščepce kurkume. Karamelo nakapljajte na papir za peko in tako ustvarite majhne bombone, ki jih počasi ližite.

ZOPER ZGAGO

Naslednji pripravek bo v pomoč pri občasnih težavah z vračanjem želodčne kisline v požiralnik. Če je težava pogosta, obiščite zdravnika. V enem decilitru tople vode zmešajte pol žličke kurkume in soli. Spijte po požirkih.

PROTI PREBAVNIM MOTNJAM

V času napenjanja, ob težavah z vetrovi in drugimi prebavnimi motnjami v lonček naravnega jogurta vmešajte pol čajne žličke kurkume in zaužijte po obroku.

KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA

V skodelico mleka ali mlečnega napitka dodajte eno žličko kokosovega olja in četrt čajne žličke kurkumine paste ter žličko medu. Segrevajte do vretja. Nato nekoliko ohladite in uživajte po požirkih.

Dreamstime
Kandirani ingver.

KURKUMINA PASTA

Pasto uporabljajte za pripravo napitkov z mlekom ali vodo, ki delujejo protivnetno, antioksidativno, antiseptično, proti raku, pomagajo tudi vzdrževati raven holesterola, uravnavajo krvni tlak in izboljšujejo spomin. Za pripravo paste potrebujete četrt skodelice kurkume v prahu, pol skodelice mletega črnega popra in pol skodelice vode. Sestavine med seboj dobro zmešajte, postavite na ogenj in mešajte, dokler zmes ne postane gosta pasta. Nato ohladite in shranite v hladilniku.

ZOPER DRISKO

V 250 mililitrov vode narežite en centimeter korenine svežega ingverja. Kuhajte do vretja, nato odstavite in pustite stati 15 minut. Uživajte po požirkih v času driske in trebušnih viroz, saj je napitek odličen antiseptik.

ZOPER TEŽAVE Z DIHALI

Pri težavah z astmo ali bronhitisom domači zdravilci svetujejo žvečenje svežega ingverja. Centimeter debelo koreninico narežite na tanke rezine in žvečite čez dan. Žvečenje bo prečistilo nos in pomagalo odvajati tekočino iz pljuč.

INGVERJEVI BOMBONI

Potrebujete po en deciliter medu in vode, dve žlici stisnjenega limoninega soka, eno zvrhano žličko nastrganega ingverja, dve žlici sladkorja, sladkor v prahu. V ponev daste med, sladkor, limonin sok in ingver. Segrevajte do vretja. Ko se zmes začne peniti, odstranite in mešate, dokler se pena ne poleže. Postopek še enkrat ponovite in pustite vreti na majhnem ognju 15 minut. Vmes večkrat premešate. Nato maso razporedite kot kapljice po peki papirju in pustite, da se ohladi. Kapljice potem povaljate po sladkorju v prahu in shranite v posodi na navoj.

Dreamstime
Ingver z medom in limono.

PROTI SLABOSTI, PREHLADU IN GLAVOBOLU

Naj bodo ingverjevi bomboni vaš stalni spremljevalec, saj lajšajo simptome slabosti (tudi potovalne), uspešno delujejo pri potenju, glavobolu in vrtoglavici. Bombone lahko uživate tudi za povečanje apetita.

OLAJŠAJTE PREBAVO

Nekaj svežega ingverja naribajte in dodajte solati ali prežvečite po končanem obroku. To bo olajšalo vašo prebavo in spodbudilo izločanje želodčnega soka. Deluje tudi proti napenjanju in pomirja želodčne ter črevesne krče.

INGVERJEVA TINKTURA

Potrebujete pest posušenih metinih listov, 40 gramov naribanega ingverja, tri decilitre vode in sedem decilitrov 40-odstotnega alkohola. Metine liste in ingver stresite v kozarec. Vodo zavrite in jo prelijte po sestavinah. Pustite, da se nekoliko ohladi, nato zalijte z alkoholom. Kozarec dobro zaprite in postavite na temno ter hladno mesto za štiri tedne. Občasno pretresite. Nato mešanico precedite in nalijte kot tinkturo v stekleničke.

Dreamstime
Kurkuma

IZBOLJŠAJTE SPOMIN

Ingver deluje tudi kot stimulans in zmanjšuje kronično utrujenost ter izboljša spomin. Uživajte ga v času depresije in sivih, turobnih dni.

NARAVNI AFRODIZIAK

Ingver deluje tudi kot naravni blagi afrodiziak. Zdravilci svetujejo 0,3 decilitra ingverjeve tinkture eno uro pred spolnim odnosom.

ZOPER PREGOSTO KRI

Uživajte eno skodelico ingverjevega čaja na tešče. Deluje kot antikoagulant, kar pomeni, da preprečuje zgoščevanje krvi in posledično pojavljanje trombonov.

SLADKORNI PILING

Naribajte za pol žličke ingverjeve korenine, dodajte dve žlici sladkorja in eno žlico kokosovega olja. Dobro premešajte in piling nanesite na obraz ter dekolte. Izogibajte se predelu okrog oči. Pustite delovati 15 minut, nato izperite.

Dreamstime
Kurkuma

PREPREČITE AKNE

Pripravite čaj iz sveže korenine ingverja in pol žličke kurkume ter ohladite do mlačnega. Tako ingver kot kurkuma sta znana po protivnetnem delovanju. S čajem si umijte obraz vsaj dvakrat dnevno.

PRHLJAJ

Izbranemu rastlinskemu olju, sezamovemu, olivnemu ali arganovemu, dodajte dva ščepca ingverja v prahu. Premešajte in mešanico nežno vmasirajte v lasišče. Pustite delovati 15 minut, nato operite kot običajno.