INGVER in kurkuma

Zdravilna moč, ki že tisočletja k nam prihaja iz daljne Azije

Z.F.
7. 2. 2020, 21.09
Posodobljeno: 7. 2. 2020, 21.29
Deli članek:

Če je ingver nekoč velja za eksotično rastlino, ga danes uporabljamo tako v prehrani kot v zdravilstvu. Nepogrešljiv je v času prehladov, pomaga pri zgagi, slabi prebavi, bruhanju …

Dreamstime
ingver in kurkuma.jpg

Ingver prihaja iz Azije, natančneje iz Indije in Kitajske. Že dolga leta velja za pomembno zdravilo v kitajski medicini, o njem je pisal že Konfucij. Velja za eno najstarejših začimb na svetu, in čeprav prihaja iz Azije, so ga poznali tudi stari Rimljani, Grki in Egipčani. Na Kitajskem velja kot zdravilo stotih bolezni, v Indiji pa prebivalci ločijo med značilnostmi suhega in svežega tako pri zdravljenju kot v kuhinji.

Zdravilne učinkovine

Sodobne raziskave, ki so jih naredili znanstveniki, potrjujejo njegovo učinkovitost. V ingverju najdemo veliko aromatičnih hlapnih olj, med katerimi prednjačijo borneol, cineol, citral in felanden. Prav v oljih se skrivajo zdravilnost in značilen vonj ter okus, po katerem prepoznamo ingver. Eterično olje odlično blaži vnetja, prav tako uspešno zatira prehladne viruse. Pekoče sestavine v ingverju, imenovane gingeroli, blažijo slabost in občutek siljenja na bruhanje. Ingver velja za enega najmočnejših rastlinskih antioksidantov, zato je nepogrešljiv tudi v času oslabljenega imunskega sistema. Pomaga pri zgagi, slabi prebavi in bruhanju, raziskave pa kažejo tudi, da preprečuje potovalno slabost. Priporočajo ga pri oslabljenem krvnem obtoku, nepogrešljiv je pri vnetem grlu, sprošča periferno ožilje, ugodno deluje na jetra in zmanjšuje holesterol. Ne smemo pa pozabiti, da ima tudi antiseptične lastnosti.

Naravna rešitev za prebavila

Čeprav na ingver najprej pomislimo v času prehladov, saj hitro pomiri vneto grlo in odmaši zamašen nos, pa je nadvse uporabno zdravilo za varovanje pred okužbami prebavil. Pomaga tudi pri težavah z napenjanjem in trebušnimi krči. Blaži želodčne težave in se dobro odnese celo pri rani na želodcu. Kot antiseptik je nepogrešljiv pri okužbah želodca in črevesja, blagodejno deluje pri zastrupitvah, saj blaži in sprošča krče. Zaradi tega je pogosto pomoč tudi pri menstrualnih krčih in črevesnih kolikah. V srednjem veku pa so z njim odpravljali celo trakuljo in gliste.

Kurkuma, rešiteljica jeter

Tako kot ingver je tudi kurkuma nepogrešljiva pri težavah s prebavili, a to seveda ni njena edina zdravilna lastnost, saj pomaga pri čiščenju krvi, težavah z jetri, žolčnikom in hepatitisom. Kurkuma vsebuje izjemno močno snov, imenovano kurkumin, ki je stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Kurkuma je kot naraven ščit za naša jetra pred strupi in nevarnimi kemikalijami, učinkovita je tudi pri zdravljenju virusnega hepatitisa, izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu in ščiti želodčno steno. Kurkuma je načeloma varna za uživanje, saj poleg že omenjenih zdravilnih lastnosti zmanjšuje lepljivost trombocitov. Pazljivo le, če uživate zdravila za trombocite, prav tako v času nosečnosti. Dovolj bo, če boste na dan zaužili že pol grama, a dnevni odmerek naj ne bo višji od ene čajne žličke (približno štiri grame). Trenutne raziskave potrjujejo, da je kurkuma nepogrešljiva tudi pri zaviranju rakavih celic, predvsem pri raku na dojkah. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne, v indijski medicini ga uporabljajo tudi za zdravljenje različnih vrst luskavice. Ker deluje antiseptično in antibakterijsko, jo ajurvedski zdravilci uporabljajo tudi za dezinfekcijo ran in opeklin.