imunski sistem

Pomanjkanje vitamina C vodi v resne bolezni

T.D.
8. 2. 2020, 11.42
Posodobljeno: 8. 2. 2020, 11.45
Deli članek:

Čeprav so vsi vitamini enako pomembni, se v času, ko nas z vseh strani oblegajo virusi, najbolj nagibamo k vitaminu C, ki ima ugoden vpliv na imunski sistem in s tem na odpornost telesa.

Dreamstime
Presežke vitamina C običajno izločimo z urinom.

Vitamin C ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, sodeluje v procesu tvorbe kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Vitamin C obenem prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in zmanjšani utrujenosti. Pomemben je tudi pri vsrkavanju različnih hranil.

Vsrkavanje vitamina C

V tankem črevesju se pri običajnih vnosih vsrka od osemdeset do devetdeset odstotkov zaužitega vitamina C. Z uživanjem večjih količin se absorbcija tega vitamina bistveno zmanjša. V telesu najdemo najvišje vsebnosti vitamina C v belih krvničkah, nadledvični žlezi, možganih in hipofizi. Skoraj ves vitamin C izločimo z urinom, zato je pomemben reden vnos.

Pomanjkanje in predoziranje

Pri hudem pomanjkanju vitamina C se pojavi skorbut, za katerega so značilni boleče, otečene in krvaveče dlesni, slabo celjenje ran, izčrpanost. Če je dnevni vnos vitamina C dlje časa nizek, lahko pride do slabšega delovanja imunskega sistema, slabšega celjenja ran ter večje možnosti za razvoj srčnih bolezni in raka. Presežke vitamina C načelno izločimo z urinom. Odmerki vitamina C, večji od dva tisoč miligramov, lahko dražijo želodec in črevesje, povzročajo ledvične kamne in vplivajo na raven bakra v telesu.

Kje ga je največ?

Vitamin C najdemo v živilih rastlinskega izvora, največ ga je v sadju in zelenjavi, a je vsekakor treba upoštevati, da je izredno občutljiv na zunanje dejavnike. Njegova količina se v živilih lahko drastično zmanjša z neustreznim skladiščenjem živil ter neustrezno pripravo in obdelavo hrane. Vitamin C spada med vodotopne vitamine in je občutljiv predvsem na toploto, svetlobo in kisik. S čezmerno toplotno obdelavo se iz živila lahko izgubi tudi do pol prvotne vsebnosti vitamina C, s kuhanjem v vodi pa tudi več. Zato pazimo, da živila pri pripravi obrokov ne prekuhavamo, vsaj kadar to res ni potrebno.