700 milijonov evrov

Hrvaška vse več vlaga v vojsko, nabavlja letala, ladje in oklepnike

B.K./STA
8. 2. 2020, 11.48
Posodobljeno: 8. 2. 2020, 11.50
Deli članek:

Za hrvaško vojsko je v letošnjem državnem proračunu predvidenih 5,3 milijarde kun (716 milijonov evrov), kar je 264 milijonov kun (35,7 milijona evrov) več kot lani. Za nakupe orožja in opreme bodo namenili skoraj 1,5 milijarde kun (202 milijonov evrov). Letos načrtujejo nadaljevanje vlaganj v nova vojaška letala, helikopterje, ladje in oklepnike.

Reuters
Hrvaški vojaki

Hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević je na javni predstavitvi letošnjih nabavnih načrtov ministrstva povedal, da maja letos pričakujejo konkretne ponudbe za nakup vojaških letal, do konca leta pa naj bi se tudi odločili, katere lovce bodo kupili.

Poleg tega bo vojska leta 2022 dobila štiri nove ameriške vojaške helikopterje black hawk, ki jih bodo uporabljali v vojaške in civilne namene, je dejal minister.

Med pomembnejšimi projekti posodobitve je izpostavil nadaljevanje izgradnje vojaške patruljne ladje za potrebe obalne straže ter nabavo motorja za raketno topnjačo in več hitrih vojaških plovil.

Letos so denar zagotovili tudi za opremo oklepnikov Bradley, ki so jih ZDA podarile Hrvaški v okviru vojaške pomoči zaveznicam. Krstičević pričakuje, da bodo ameriške oklepnike posodobili v tovarni Đuro Đaković v Slavonskem Brodu.

Na predstavitvi so napovedali, da bodo do konca meseca s 30 podjetji podpisali 39 pogodb o nabavi v vrednosti približno 457 milijonov kun (61,7 milijona evrov), kar je za približno tretjino več kot lani. Krstičević je poudaril, da gre za pomemben prispevek hrvaških obrambni industriji, ki zaposluje več kot 5000 ljudi.