modrost

110-letnica, ki je glasovala na skoraj vseh volitvah, znova prišla na volišče

B.K.
8. 2. 2020, 09.56
Posodobljeno: 8. 2. 2020, 09.59
Deli članek:

Volitve v mestni zbor indijske prestolnice so tako pomembne, da se jih je brez omahovanja udeležila tudi trdoživa 110-letnica.

Profimedia
Ženske, zbrane pred voliščem v Indiji.

Med milijoni volivcev, ki danes svoj glas oddajajo na mestnih volitvah v indijski prestolnici New Delhi je tudi Kalitara Mandal, ki izstopa zaradi svojih let. Šteje jih namreč 110 in je volila na skoraj vseh volitvah v Indiji v 20. in 21. stoletju.

“Spomnim se še, kako so uradniki vzeli moj prstni odtis, kako so prepognili volilni listek in ga dali v škatlo. Volila sem tudi na volilnih strojih,” je dejala za indijsko tiskovno agencijo PTI.

Gospa Mandal se tudi tokrat veseli volitev. Te so sicer lokalne, a njen sin Sukh Ranjan je za medije povedal, da se že dlje časa pripravlja na njih.

Stoletnica pa je tudi neke vrste aktivistka za volitve. Svoje sosede, bližnje in znance namreč vzpodbuja, naj “gredo ven in se udeležijo volitev,” sej po njenem mnenju “demokracija uspeva zaradi ljudi in ljudje morajo glasovati na vsakih volitvah, saj vsak glas šteje,” je prepričana Kalitara Mandal.

Na lokalnih volitvah v indijski prestolnici je doslej registriranih 132 volivcev, starejših od 100 let – 68 moških in 64 žensk. Oblasti so zanje pripravile posebna vozila, s katerimi jih bodo uradniki lahko pripeljali do volišča.