VLOGA ŽOLČA

Vam je po mastni hrani večkrat grozno slabo?

T.D.
5. 2. 2020, 21.30
Deli članek:

Žolčnik je skupaj z jetri zelo obremenjen, saj skrbi za raztapljanje maščob.

Profimedia
Če pretirana jeza poškoduje jetra, zadrževanje in neizražanje jeze v žolčnem mehurju ustvarjata zastoje pri praznjenju žolča.

Zato se težave z žolčem po navadi pokažejo po zaužitju večjih količin maščob. In to tudi, če uživamo le zdrave nenasičene maščobe, najbolj pa, če smo pretiravali z nezdravimi nasičenimi maščobami – praženim krompirjem, ocvrto hrano, mastnim mesom in vsemi pregrehami, ki vsebujejo nezdrave maščobe. Pri težavah z žolčem pa ne smemo pozabiti niti na vpliv čustev na zdravje. Če pretirana jeza poškoduje jetra, zadrževanje in neizražanje jeze v žolčnem mehurju ustvarjata zastoje pri praznjenju žolča, ki zato lahko kristalizira in tako nastanejo žolčni kamni.

Pomoč iz narave

Za to, da bo vaš žolčnik nemoteno deloval, je torej nujno sprejeti in na socialno sprejemljiv način izraziti jezo. Svojemu kazalniku potlačene jeze pa lahko pomagate tudi z nekaterimi začimbami, ki blagodejno učinkujejo na delovanje žolčnika in pospešujejo izločanje žolča. Narava skriva veliko naravnih pomočnikov žolčnika; to so predvsem janež, čemaž, črna kumina, česen, žajbelj, rman, majaron, meta, origano, muškatni orešček, rožmarin, kurkuma in kolmež. Vse te začimbe čim večkrat dodajajte jedem, predvsem mastnim, saj boste tako svojemu žolčniku olajšali delo. Pomagate pa mu lahko tudi z zeliščnimi čaji iz encijana, artičokinih listov ali kordabenedikte. Ker so zelo grenki, je najbolje, da pripravite hladni preliv in ga pustite stati čez noč. Lahko se odločite tudi za alkoholni izvleček ali zeliščni liker. Pri slednjem pazite, da z njim ne pretiravate, saj boste sicer z alkoholom preveč obremenili jetra, ki so tesno povezana z delovanjem žolčnika.

Previdno s kurkumo

Kurkuma je odlična začimba, ki spodbuja delovanje prebavil ter močno poveča nastajanje in izločanje žolča, zato je obvezen dodatek pri mastnih jedeh. Pri tem pazite, da jo v večjih količinah dodajate le jedem, ki potrebujejo njeno pomoč (ne kar povsod, kar radi počnejo nekateri, ko jo vzljubijo), saj si tako po nepotrebnem ustvarjate občutek »nemirnih prebavil«. 

Dreamstime
Kurkuma je odlična začimba, ki spodbuja delovanje prebavil ter močno poveča nastajanje in izločanje žolča.