zravnajte hrbtenico

S telovadbo do lepše drže in centimetrov!

T.D.
7. 2. 2020, 20.46
Deli članek:

Telesna višina igra pomembno vlogo v življenju. Pri ustvarjanju kariere, iskanju ljubezni ali kar tako za boljše počutje so dodatni centimetri velik plus.

Dreamstime
Osnovni raztez nog.

Kako torej dodati telesni višini še kak centimeter ali dva? Preprosto – s telovadbo! Če ste mlajši od 24 in biološko gledano še vedno rastete, lahko s telovadbo naredite ogromno; starejši pa resnici na ljubo ne boste mogli znova aktivirati rasti. Lahko pa s pravimi vajami zravnate hrbtenico, izboljšate svojo držo in gibljivost ter ste tudi videti višji. Poglejmo, s katerimi.

Kobra

Lezite na trebuh, z dlanmi na tleh, tik pod rameni. Začnite upogibati hrbtenico, in sicer najprej navzgor usmerite brado in se izbočite, kolikor lahko. Vajo ponovite večkrat, vsaka ponovitev pa naj traja med pet in 30 sekundami.

Mačka

Pojdite na vse štiri. Vdihnite, izbočite hrbtenico in dvignite glavo čim višje. Izdihnite, usločite hrbtenico navzgor v grbo in spustite glavo čim nižje (pogled proti popku). Vsaka ponovitev naj traja od tri do osem sekund.

Osnovni razteg nog

Sedite na tla in raztegnite noge čim bolj narazen. Sezite najprej proti prstom ene noge, kolena pa poskušajte imeti čim bolj ravna. Nato sezite še k stopalu druge noge. Med vajo naj bo hrbtenica ravna, gibanje naj izvira iz bokov. Nikakor ne ukrivljajte zgornjega dela hrbta. Ta raztezna vaja istočasno podaljša hrbtenico in noge. Vsaka ponovitev naj traja med šest in 15 sekundami.

Razteg nazaj

Kaj je prva stvar, ki jo naredite zjutraj? Najprej se seveda dobro pretegnite. Storite to tudi večkrat čez dan, in sicer kar v stoječem položaju. Roke dajte za glavo, jo rahlo nagnite nazaj in napnite celo telo. Vsak razteg naj traja med pez in 15 sekundami.

Miza

Sedite na tla z iztegnjenimi nogami. Dlani položite na tla, poleg zadnjice. Glavo nagnite čim bolj nazaj in istočasno dvigajte telo tako, da ste v kolenih pokrčeni (pravi kot), roke pa so iztegnjene. Trup in stegna morajo biti vzporedno s tlemi, kot da ste postavili mizo. Vsaka ponovitev vaje naj traja od 8 do 20 sekund.