SKORAJ POZABLJENA REŠITEV

S kolmežem nad težave s prebavili

Z.F.
8. 2. 2020, 14.03
Deli članek:

Ste že slišali za kolmež? Ali veste, čemu se uporablja? V ljudski medicini so ga najpogosteje uporabljali pri prebavnih motnjah, prav tako je nepogrešljiv kot dodatek h kopeli, v kateri lahko okopate tudi dojenčka.

Dreamstime
Eterično olje zavira želodčno razjedo ter uničuje škodljive bakterije v žrelu in želodcu.

Kolmež velja za izjemno cenjeno rastlino. K nam so ga sicer prinesli Turki. Raste ob počasnih rekah, potokih, pogosto ga opazimo tudi ob mlakah. Uporabna je korenika kolmeža, ki jo nabiramo spomladi ali jeseni. Koristni so samo mehki deli korenike, ki jih nabiramo tako, da celotno rastlino izrujemo iz močvirnatih tal.

Blagodejen vpliv na prebavila

Pri pregledu sestavin najdemo sedemodstotno eterično olje s strupenim betaazaronom in nekaterimi drugimi učinkovinami. Prisotne so tudi čreslovine, holin, sluzi … Azaron v kolmežu deluje pomirjevalno, v sodelovanju z akoronom pa se odlično obnese pri težavah v prebavnem traktu ter posebno dobro deluje na želodec in črevo. Znanstveniki so ugotovili, da normalizira izločanje želodčne kisline in žolča ter črevesnih plinov. Eterično olje ima blagodejen vpliv na gladke mišice, zavira želodčno razjedo in uničuje nekatere škodljive bakterije v žrelu in želodcu. Zato se priporoča ljudem, ki trpijo za pogostimi prebavnimi težavami, ki so posledica stresa in motenj živčnega izvora. A previdno, kot smo omenili, je kolmeževo eterično olje v prevelikih količinah strupeno, celo rakotvorno za jetra in dvanajstnik. Zato ga zmeraj uživajte pod zdravniškim nadzorom in po predpisih, v predpisani količini in času.

Zunanja raba

Precej pogosto se uporablja kolmežev čaj. Zdravilci ga priporočajo predvsem za krepitev spomina. Če ga želimo uporabljati zoper želodčne in ledvične slabosti, pa pripravimo prevretek iz enakih delov kolmeževe korenike in pelina. S prevretkom si lahko umivamo lase in tako krepimo lasišče. Če boste po sobi razprostrli kolmeževo listje, pa boste naravno pregnali mrčes. Napitki iz kolmeža pomagajo moškim pri oslabeli spolni moči. Kolmežev izvleček, olje in vino se sicer uporabljajo tudi zoper želodčno oslabelost in druge tegobe ter odpravljajo napenjanje.