MINERAL

Sveže surovo mleko za močne kosti in mišice

T.D.
12. 2. 2020, 21.30
Deli članek:

Kalcij je najpomembnejša rudninska snov, ki se vgrajuje v kosti in jim daje trdnost. Če ga ni, postanejo kosti mehke in lomljive.

Dreamstime
Mleko vsebuje nekaj zelo alergenih beljakovin, na primer kazein – mlečno beljakovino, ki lahko v telesu dejansko povzroči vnetje, to pa vodi do neprijetnosti.

Poleg tega je kalcij neprecenljiv tudi pri delovanju mišic, živcev, srca in pri številnih kemičnih procesih. Kalcij iz mleka naše telo odlično izkoristi, saj je mleko kompleksno živilo, ki vsebuje tudi vitamin D, laktozo, fosfor in kazein, vsi pa pripomorejo k boljšemu izkoristku kalcija v telesu. Večkrat so že dokazali, da se ravno kalcij iz mleka najlažje absorbira skozi črevesno steno v kri. Poleg kalcija mleko vsebuje tudi druge minerale, kot so kalij, magnezij in cink, ter ima kar nekaj beljakovin, ki so ključne za mišično tkivo in organe.

Posneto ali polnomastno?

Odrasli naj bi uživali posneto mleko in mlečne izdelke z manj maščobe, saj tako zmanjšamo količino zaužitih nasičenih maščobnih kislin. Med odraščanjem pa se mlečni maščobi ni treba izogibati, zato lahko za otroke in mladostnike kupimo polnomastne izdelke. Še posebej so polnomastni izdelki priporočljivi do otrokovega petega leta.

Ni vsako mleko dobro

Pravo in za zdravje koristno mleko je le tisto, ki je sveže, surovo, nepredelano in pridobljeno od zadovoljnih krav pašne reje. Takšno mleko, v primerjavi s tistimi, ki gredo skozi postopke pasterizacije in homogenizacije, deluje na naše telo zdravilno in alkalno. Ste vedeli, da je ekološko mleko pašne reje rumenkaste barve, in ne čisto belo? Obarvanost izhaja iz naravnih antioksidantnih karotenoidov, ki jih najdemo v travi. Tudi po barvi torej lahko razločimo, katero mleko je resnično kakovostno.

Komu se mleko odsvetuje?

Mleko vsebuje nekaj zelo alergenih beljakovin, primer kazein – mlečna beljakovina, ki lahko v telesu dejansko povzroči vnetje, to pa vodi do neprijetnosti, kot so težave s sinusi, ekcem, ušesne bolezni in tako dalje. Alergije na kravje mleko pa ne gre zamenjevati z laktozno intoleranco. Laktozna intoleranca ni alergija, temveč posledica neprebavljene laktoze (mlečnega sladkorja) v črevesju. Obema skupinama pa se uživanje mleka odsvetuje.