Umor

Obtožili nedavno priprtega morilca novinarke na Severnem Irskem

B.K./STA
12. 2. 2020, 21.49
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 21.51
Deli članek:

Severnoirska policija je danes 52-letnega moškega, ki so ga aretirali v torek, obtožila umora severnoirske novinarke Lyre McKee v Londonerryju aprila lani. Pred sodnika bo stopil v četrtek.

Profimedia
Cvetje in misli v spomin ubiti novinarki.

"Detektivi glavne policijske preiskovalne enote so 52-letnega moškega obtožili umora 29-letne novinarke Lyre McKee, ki so jo teroristi ustrelili v Londonerryju 18. aprila 2019," je sporočila severnoirska policija. Obtožen je tudi "posedovanja strelnega orožja z namenom ogrožanja življenja in članstva v prepovedani organizaciji", so dodali .

Aretirali so ga v torek skupaj s še tremi drugimi moškimi v Londonerryju v okviru preiskave smrti novinarke.

29-letna novinarka in pisateljica je bila ubita med izgredi v tem mestu. V spopadih med republikanci in policijo je bila ustreljena v glavo. Do nemirov in terorističnega incidenta, kot je smrt novinarke označila policija, je prišlo pred velikonočnim koncem tedna, ko republikanci, ki nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, tradicionalno obeležujejo obletnico velikonočne vstaje leta 1916.

Odgovornost za smrt novinarke je prevzela odpadniška republikanska skrajna skupina Nova Ira, ki nasprotuje mirovnemu procesu v pokrajini, pri čemer je to dejanje obžalovala in krivdo pripisala policiji.

McKeejeva je bila vzhajajoča novinarka na Severnem Irskem, poročala pa je za vrsto časnikov, med drugim za The Atlantic Magazine in Buzzfeed News. Leta 2016 jo je Forbes Magazin uvrstil na lestvico 30 najbolj izjemnih predstavnikov medijev, mlajših od 30 let, v evropskih medijih.