Mali Lošinj zavit v črnino

Oče morilca Branka: »Počutim se tako grozno, kot bi bil umorjen moj otrok«

R.T.
15. 2. 2020, 10.05
Posodobljeno: 15. 2. 2020, 16.08
Deli članek:

Za hrvaški časnik Jutarnji list je spregovoril oče 41-letnega Branka Rafajca, ki ga sumijo, da je včeraj na Malem Lošinju umoril 16-letno dekle.

facebook
Branko Rafajac

Kot smo poročali, je bilo v mestu Mali Lošinj na hrvaškem otoku Lošinj včeraj umorjeno 16-letno dekle. Stopila je v bran svoji mami, ki naj bi jo po poročanju časnika Jutarnji list zmotoma napadel sosed Branko Rafajac. Branko, ljubitelj podvodnega ribolova, naj bi v resnici iskal nekdanjo soprogo, a naj bi potrkal na napačna vrata. Končalo se je s smrtno vbodno rano, ki ji je podlegla pogumna 16-letnica. Policija je Branka aretirala pol ure po krvavem zločinu. 

Tragični dogodek, ki je pretresel Hrvaško in zarezal v srca svojcev žrtve, pa je rano pustil tudi na družini domnevnega morilca. »S soprogo sva nad zločinom pretresena. Počutim se tako grozno, kot bi bil umorjen moj otrok. Lahko si samo predstavljam, kako je ženski, ki ji je moj sin družino zavil v črnino. Ni besed, s katerimi bi ji v imenu družine lahko izrazil sožalje, saj ji hčerke nihče ne bo vrnil. Najin sin ima na žalost psihološke težave,« je za časnik razodel Brankov oče, ki je pojasnil še, da s sinom že več kot 20 let nima stika. O njem da le tu in tam pricurlja kakšna informacija od nekdanje snahe, je pojasnil in dodal, da je stike prekinil sam Branko, od takrat pa da je tudi zavračal kakršno koli pomoč. Oče je vedel povedati še, da se je Branko pred letom in pol zdravil na psihiatriji na Rabu, postavili pa naj bi mu več diagnoz, vključno z osebnostno motnjo.

Da se mu je povsem omračil um, je po očetovem mnenju krivo to, da naj bi pred nekaj meseci prenehal z jemanjem zdravil, kar da mu je razkrila zaskrbljena snaha. Ta naj bi se takrat obrnila tudi na center za socialno delo. Pisno naj bi jih zaprosila, naj preverijo, kaj se z njim dogaja, a naj ne bi ukrepali. »Neodzivni so in mislijo, da lahko pomoč vedno počaka, namesto da bi se ozrli okoli sebe in opazili vse težke umore, ki se dogajajo zaradi slabo organiziranega sistema,« je še povedal oče. Branko po njegovem menju ni bil nasilen, temveč je imel le »svoje kritične trenutke, zaradi katerih je potreboval zdravniško pomoč.«

»Odkar je prenehal z jemanjem zdravil, se je kot kaže povsem izgubil. V glavi se mu je nekaj premaknilo, zaradi razcepljene osebnosti na je zdaj vsem uničil življenje,« je zaključil pretreseni oče.

Ni upošteval nasveta, naj se brani z molkom

Rafajca so danes malo po 11. uri privedli na okrožno državno tožilstvo v Reki, po zaslišanju pa so ga prepeljali še na reško okrožno sodišče. Po navedbah odvetnika Gorana Crnkovića je Rafajac med zaslišanjem kljub njegovemu nasvetu, naj se brani z molkom, podal izjavo. Crnković iz spoštovanja do mladoletne žrtve in njene družine ter tudi, ker mu to prepoveduje zakonodaja, podrobnejših informacij ni želel razkriti.

Je pa z dodatnimi pojasnili danes postreglo Državno tožilstvo Republike Hrvaške (DORH). Kot poroča Index.hr, so pri DORH pojasnili, da je bila za mladenko usodna vbodna rana v levo zgornjo stran prsnega koša. Dodali so, da so zaradi nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja, vplivanja na očividce ter v interesu nemotenega nadaljevanja preiskave, saj da gre za težko kaznivo dejanje, za katerega je predpisana dolgotrajna zaporna kazen, preiskovalni sodnici predlagali odreditev preiskovalnega zapora. Preiskovalna sodnica Helena Randić je njihov predlog upoštevala in zoper Rafajca odredila enomesečni preiskovalni zapor.

V Malem Lošinju so včeraj po tragediji za soboto in nedeljo razglasili dneva žalovanja.