Zdravje

Od migren do razdražene kože

Z.F.
16. 1. 2020, 21.40
Deli članek:

Le kaj nas pogreje v zimskih mesecih bolj kot skodelica vročega in zdravilnega čaja? Ste vedeli, da se na svetu vsak dan popije več kot milijon skodelic kamiličnega čaja? Nikar ne pozabite tudi na zdravilne lastnosti te omamno dišeče in lepe cvetke.

Dreamstime
S kamiličnim čajem boste omilili tako sinusni, migrenski, tenzijski kot tudi točkovni glavobol.

Pridni so kamilice v pretekli sezoni nabrali na poljih, vrhovih ali ob gozdnih mejah, kjer se pogosto rade same zasejejo, nekateri pa jih imajo zasejane kar na domačem vrtu. Čudoviti, drobni beli cvetovi so skoraj vsestranski. V njih najdemo številna eterična olja, med katerimi prevladuje kamilično olje. Za začetek naj omenimo, da je uporaba kamilic splošno znana. Njihovo delovanje je protivnetno, blažijo krče, delujejo proti napenjanju in pospešujejo celjenje. V nadaljevanju pa o tem, kje bo njihova uporaba še kako dobrodošla.

Želodčne težave

Verjetno je kamilica zdravilo, brez katerega si le s težavo predstavljamo zdravljenje bolezni želodca ali črevesja, krčev, driske, vnetja tankega črevesja, želodčne sluznice, napenjanja, odvečne kisline in tudi težav z ledvicami, jetri ter žolčnikom. Kot že omenjeno, je kamilica vsestranska. Deluje razstrupljevalno na različne bakterije, stafilokoke in streptokoke. Čaj miri krče prebavil, koristen je pri vnetju črevesne sluznice in pomaga pri želodčnem čiru. Pri trebušni gripi čaj olajša slabost, učinkovit pa je tudi pri gastroenteritisu.

Proti migrenam

Strokovnjaki z ene od kanadskih univerz so potrdili, da kamilični čaj pomaga pri migrenah. Takoj, ko začutite simptome, popijte skodelico kamiličnega čaja. Ta bo preprečil ali vsaj omilil prihajajočo migreno. Koristno je poseči po kamiličnem čaju tudi pri glavobolu – sinusnem, tenzijskem ali točkovnem.

Zoper alergije, ekceme in razdraženo kožo

S kamiličnim čajem boste hitro pomirili razdraženo kožo, najsi gre za ekcem, alergijo ali kakšno drugo reakcijo na kozmetične izdelke. Kamilični čaj namreč kožo pomiri in pozdravi. Svetujemo vam, da uporabite močan kamilični čaj. Ohladite ga, nato pa uporabite mrzle obkladke, ki jih redno menjujte večkrat na dan.