NEZAVEDNO DEJANJE

Naredimo konec grdi in škodljivi razvadi

T.D.
12. 1. 2020, 21.31
Deli članek:

Grizenje nohtov je razvada, ki se pojavlja tako pri odraslih kot pri otrocih, najpogosteje kot posledica napetosti. Ker poteka nezavedno, se je težko znebimo.

Dreamstime
Vsakič, ko si bo otrok grizel nohte, ga zaposlite s kako dejavnostjo.

Dobra novica je, da otroci to nehigienično razvado pogosto opustijo sami. Težave se je sicer najbolje lotiti s pogovorom, mirnostjo in potrpežljivostjo, pomagajo pa vam lahko tudi naši nasveti. Z grožnjami in/ali kaznijo ne boste dosegli ničesar. Še več, grajanje ali kaznovanje bo v otroku sprožilo še večji stres, zaradi česar bo še bolj zagrizel v nohte. Najpomembnejše je ugotoviti vzrok grizenja oziroma zakaj otrok to sploh počne. Zaradi stresa, dolgočasja ali česa drugega? Opazujte, kdaj si grize nohte, in poskušajte dognati, kaj ga sili k temu početju. Morda je vzrok selitev, ločitev staršev, nov partner, prihod novega družinskega člana, menjava vrtca ali šole ... Pogovorite se z njim o njegovih težavah in mu poskušajte pomagati s pogovorom ali konkretnimi rešitvami. Razložite otroku, da z nohti zaužije tudi umazanijo in bakterije, zaradi česar lahko zboli. 

Zaposlite otroka

Vsakič, ko si bo otrok grizel nohte, ga zaposlite s kako dejavnostjo. Dajte mu protistresno žogico, ki naj jo stiska v roki namesto grizenja, ali pa mu ponudite korenček, da ga bo grizljal namesto nohtov. Spodbudite ga k ustvarjanju ali drugim dejavnostim, ki ga zanimajo. Če ga boste vsakič, ko boste opazili, da si grize nohte, nežno in nevsiljivo opomnili na to, se bo postopoma začel zavedati svojega početja in ga bo lažje opustil.

Odvraten okus

Premažite mu nohte s posebnim lakom proti grizenju, ki ima grenak ali pekoč okus, ali pa mu postrizite nohte tako na kratko, da jih ne bo mogel zajeti z zobmi in grizljati. Deklici lahko namažete nohte s prozornim lakom in jo pohvalite, kako lepe nohte ima, obenem pa ji razložite, da pogrizeni nohti niso lepi. Lahko jo odpeljete tudi na manikiro, da ji bodo nohte uredili strokovno in ji razložili, kakšne so posledice dolgoletnega grizenja nohtov (če že ne verjame vašim besedam).