Zeljna juha

Sveženj energije vam bo pomagal shujšati!

T.D.
13. 1. 2020, 21.23
Deli članek:

Po večjih pregrehah, kakršni so prazniki, dodajte na svoj jedilnik zeljno juho in hujšanje se bo začelo samodejno. Brez posebnega napora boste izgubljali kilograme.

Profimedia
Zelje ima nizek glikemični indeks.

Zelje zagotavlja občutek sreče, tolaži in navsezadnje pomaga hujšati. Kako? Predvsem skrbi za črevesje. Kdor jé zeljno juho, zlahka zadosti potrebam po vlakninah. Pet krožnikov zeljne juhe vam da vsak dan 30 gramov vlaknin. Te pripomorejo k izločanju strupov iz črevesja, znižujejo holesterol in uravnavajo prebavo.

Zelje je pravi dinamit

Zelje je vir cinka, ki ga potrebujemo za dinamičnost, aktivnost in energijo. Vsebuje tudi mangan, ta pa pospeši delovanje ščitnice. Aktivnejša ščitnica pospeši izgorevanje maščob. Zelje je tudi izvrsten čistilec, saj je polno kalija, ki skrbi, da presnova poteka nemoteno in da telo izloči odvečno vodo. Ker ima zelje nizek glikemični indeks, pušča krvni sladkor pri miru, njegovi ogljikovi hidrati privabijo v kri le malo inzulina. Hormoni za vitkost lahko tako nemoteno delujejo.

Deluje kot fitnes trener

Magnezij, ki ga vsebuje tudi zelje, je odgovoren za telesno in duševno zmogljivost, za dobro delovanje živcev in mišic. Zelje obenem prispeva železo, ki prenaša kisik po krvi. Je tudi vir esencialne aminokisline triptofan. Ta pomirja živce in omogoča proizvodnjo serotonina, hormona sreče. Zelje vsebuje tudi mikroelement selen, ki prav tako privablja psihohormone. Dobra volja pa odganja kilograme.

Veliko vitaminov, nič maščobe

V zelju je obilo kalcija. Številne raziskave so potrdile, da se dieta brez kalcija načelno ne obnese. Zelje vsebuje zelo veliko tega minerala, hkrati pa v njem skorajda ni maščobe. Njegove nenasičene maščobe znižujejo holesterol in čistijo arterije. V 100 gramih zelja je pičlih 20 kalorij. Zelje preskrbi telo tudi z rastlinskimi beljakovinami, ki so nujne za proizvodnjo hormonov, za občutek sreče in za vitkost ter obenem pripomorejo k izgorevanju maščobe. Da bi telo beljakovine s krožnika predelalo v mišice, mora energijo še dodati. Vzame jo iz maščobnih zalog in s tem pripomore k hujšanju.