Mežikanje

Varujmo svoj vid pri delu z računalnikom

T.D.
13. 1. 2020, 20.45
Deli članek:

Ljudje, ki vsak dan strmijo v računalniški zaslon, imajo statistično slabši vid od ljudi, ki računalnik uporabljajo le občasno.

Dreamstime
Pri delu z računalnikom je pomembno, da vaše oči redno počivajo.

Delo z računalnikom in branje veljata za delo na blizu. Pri takih aktivnostih je pomembno, da vaše oči redno počivajo. S tem se izognete slabljenju očesnih mišic in kratkovidnosti. Pri delu z računalnikom ali drugem delu na blizu vsakih 10 minut poglejte v najmanj tri metre oddaljen predmet. Zadržite pogled na tem predmetu 10 sekund, medtem sproščeno dihajte in mežikajte. To je pravilo 10-3-10 (10 minut, 3 metre, 10 sekund), ki naj vam preide v navado. Morda se vam bo ta kratka vaja sprva zdela naporna, vendar vam bo kmalu prešla v navado in vam pomagala zmanjševati napetost v očeh. Ta vaja krepi očesne mišice in preprečuje, da bi se oči pri delu na blizu polenile.

Redno mežikajte

Mežikanje je zdravo in nujno potrebno za oči, saj veke na ta način vlažijo oko ter ga ščitijo pred izsušitvijo in tujki. Zdravo oko z normalnim očesnim pritiskom pomežikne od 10- do 12-krat na minuto, približno vsakih pet sekund. Ljudje z oslabljenim vidom pa frekvenco mežikanja nezavedno zmanjšujejo. Strmijo v predmet, ki ga njihovo oko ne razloči, in poskušajo vid fokusirati, da bi videli bolje, pri tem pa nezavedno mežikajo manj, kot bi morali. S tem obremenjujejo oči, da se hitreje utrudijo in tudi sušijo. Če ste slabovidni, se poskusite navaditi, da pomežiknete približno vsakih pet sekund. Sprva se vam bo to zdelo težko, sčasoma pa vam bo prešlo v navado.

Vaja za lažje mežikanje

Za zdravo, predvsem pa redno mežikanje obstaja zanimiva vaja, ki jo lahko izvajate kadarkoli in kjerkoli. Sprostite obraz, potem pa nežno (brez stiskanja vek) in hitro pomežiknite 20-krat. Nato zaprite oči in jim privoščite nekaj trenutkov počitka. Vajo ponovite vsaj dvakrat na dan, da vam bo prešla v navado.