Svet

Zgodovinski začetek ustavne tožbe Trumpa

A.S./STA
16. 1. 2020, 21.18
Deli članek:

Kongresni tožilci so predstavili ustavno obtožbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa v senatu, s slovesnim branjem obtožnice pa se je postopek tudi uradno začel.

Reuters
S slovesnim branjem obtožnice v senatu se je tudi uradno začel postopek ustavne obtožbe predsednika Donalda Trumpa.

Predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts je danes prisegel na položaj sodnika med postopkom ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa v senatu, nakar je nemudoma zaprisegel še senatorje kot porotnike, ki bodo "nepristransko" odločali o Trumpovi krivdi ali nedolžnosti.

Senatorji so nato vsak posebej podpisali prisego, sodni postopek proti Trumpu pa se bo začel prihodnji teden. Postopek ustavne obtožbe poteka v skladu z ameriško ustavo, ki določa, da obtožnico potrdi predstavniški dom, ki jo preda senatu v sojenje.

Roberts ne bo imel veliko prostora za samostojne odločitve, saj bo postopek potekal v skladu s pravili, ki jih bo sproti določala večina senatorjev. Tako glede morebitnega zaslišanja dodatnih prič, predstavitve dodatnih dokazov, obnašanja in tehničnih vprašanj.

Nekaj so jih soglasno potrdili že takoj po prisegi. Med drugim to, da mora predsednik Trump senatu do sobote priskrbeti odgovor na obtožbe, obe strani pa morata večino tehničnih vprašanj glede dokumentov in vlog opraviti do ponedeljka. Potrdili so na primer tudi ureditev, kje bo kdo sedel in podobno. Senat je nato sklenil delo in sojenje se bo začelo v torek, 21. januarja.

Trumpova ustavna obtožba je šele tretja v zgodovini ZDA. Pri prisegi je zaradi bolezni manjkal republikanec iz Oklahome James Inhofe, ki se bo predvidoma vrnil v službo in opravil prisego prihodnji teden.

Reuters
Večina republikancev želi Trumpa oprostiti po hitrem postopku ne glede na dokaze, demokrati pa bi se ga radi znebili.

Pred prisego Robertsa in senatorjev, da bodo nepristranski, so v senat prišli upravitelji impeachmenta, to je sedem članov predstavniškega doma, ki jih je za vlogo tožilcev v senatu izbrala predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Med njimi je predsednik odbora za obveščanje Adam Schiff iz Kalifornije, ki je v imenu predstavniškega doma prebral ustavno obtožbo zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa.

Schiff je predstavil znana dejstva o tem, da je predsednik izsiljeval Ukrajino z zadrževanjem kongresno potrjene vojaške pomoči, naj razglasi preiskavo proti demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu, ki mu bo pomagala na novembrskih predsedniških volitvah.

To je bila prva točka obtožnice o zlorabi pooblastil, druga točka pa zadeva Trumpovo oviranje preiskave s tem, da je zavrnil predajo informacij kongresu in vladnim uslužbencem prepovedal sodelovanje v preiskavi. Nekateri ga niso ubogali in predstavniški dom je lahko sestavil obtožnico, ki jo sedaj skuša sproti dopolniti.

Vsebino obtožnice je namreč v sredo javno potrdil eden od udeležencev zarote za pritisk na Ukrajino Lev Parnas, Urad za vladni nadzor pa je danes ugotovil, da je bilo Trumpovo zadrževanje kongresno potrjene pomoči Ukrajini politično motivirano in kot tako v nasprotju z zakonom.

Večina republikancev želi Trumpa oprostiti po hitrem postopku ne glede na dokaze in to se bo najverjetneje zgodilo, saj je za odstavitev predsednika potrebna dvotretjinska večina v 100-članskem senatu, kjer imajo republikanci 53 sedežev.