Zdravje

Bledica in utrujenost: kaj imajo skupnega železo, vitamin B12 in dednost?

T.D.
12. 1. 2020, 15.27
Deli članek:

Anemija je stanje zmanjšanega števila rdečih krvničk (eritrocitov) in/ali zmanjšane koncentracije hemoglobina v krvi. Vzroki za njen pojav so različni.

SLABOKRVNOST
Najpogostejša je anemija zaradi pomanjkanja železa v telesu.

Anemijo, nastalo zaradi pomanjkanja ali okvare hemoglobina, barvila v rdečih krvničkah, ki prenaša kisik, prepoznamo po utrujenosti in omotičnosti, bledi koži in zadihanosti že ob majhnih naporih. Ob tem morda zaznamo še pospešen srčni utrip, saj poskuša srce povečati dotok kisika v tkiva, tudi gležnji lahko otečejo in težje dihamo. K sreči se bolezen dobro odziva na zdravljenje.

Železa primanjkuje otrokom in nosečnicam

Najpogostejša pa je anemija zaradi pomanjkanja železa v telesu, to je osnovne sestavine hemoglobina; največkrat je posledica izgubljanja večjih količin železa, pri ženskah zaradi obilnih menstruacij, lahko pa tudi zaradi prehrane s premalo tega minerala. Zato je pogostejša pri otrocih in mladostnikih, ki že zaradi hitre rasti potrebujejo več železa, in pri nosečnicah. Tudi to anemijo prepoznamo po utrujenost in omotičnosti, pa tudi po razpokah kože v ustnih kotičkih in krhkih nohtih. Pozdravili se bomo z nadomeščanjem železa z železovimi tabletami, apsorpcijo železa v kri pa še izboljšamo, če ob tem uživamo večje količine vitamina C.

Vloga vitamina B12 ali folne kisline

Megaloblastna anemija je posledica pomanjkanja vitamina B12 ali folne kisline, ki ima pomembno vlogo pri tvorbi zdravih rdečih krvničk. Pogosteje je primanjkuje nosečnicam, kar tudi poveča nevarnost za okvare pri plodu, zato je treba pri načrtovanju nosečnosti jemati dodatke tega vitamina. Tudi to anemijo prepoznamo po utrujenosti, bledici in zadihanosti; zdravi se prav tako kot druge vrste anemije, z dodajanjem vitamina.

Slabokrvnost v genih

Srpastocelična anemija je dedna okvara, pri kateri nastajajo srpasto oblikovane rdeče krvničke, ob čemer čutimo utrujenost in omedlevico, hudo bolečino in oteklino v predelu kosti ali sklepa, bolečine v trebuhu in tudi urin je lahko krvav. Takšno poslabšanje bolezni je lahko smrtno nevarno in zahteva nujno zdravljenje v bolnišnici. Tudi talasemije so dedne anemije; te pa prizadenejo tvorbo hemoglobina, barvila v rdečih krvničkah, na katero se veže kisik. Telo poskuša povečati preskrbo tkiv s kisikom tako, da tvori dodatne rdeče krvničke v kostnem mozgu pa tudi v jetrih in vranici, kjer rdeče krvničke sicer ne nastajajo. Talasemijo prepoznamo po bledici kože, zadihanosti ob manjših naporih, po oteklini trebuha zaradi povečanja jeter in vranice. Prizadeti otroci zaostajajo v rasti in spolnem razvoju. V zelo hudih primerih se zdravniki odločijo za presaditev krvotvornih matičnih celic.