Filipinske oblasti so preventivno evakuirale več tisoč okoliških prebivalcev, odpovedali pa so vse lete iz in v prestolnico. Pepel in para iz vulkana, ki leži približno 65 kilometrov južno od Manile, sta dosegla višino 15.000 metrov. Večkrat so se stresla tudi tla v bližini vulkana.

Pepel je dosegel tudi severni del širšega območja Manile, zaradi česar so na tamkajšnjem mednarodnem letališču odpovedali vse lete. Za ponedeljek so odpovedali tudi pouk v šolah v glavnem mestu. 

Filipinski seizmologi so poleg tega opazili, da se magma premika proti kraterju. "Nevaren eksploziven izbruh je mogoč v prihodnjih urah ali dneh," je sporočila filipinska agencija za seizmologijo. 

Evakuacija

Lokalne oblasti so preventivno evakuirale najmanj 6000 okoliških prebivalcev. Če se bodo razmere poslabšale, pa bodo opravili še nadaljnjo evakuacijo. Več deset turistom so medtem onemogočili obisk vulkana, ki je sicer priljubljena turistična točka. 

Zadnji večji izbruh Taala, ki je eden najbolj aktivnih vulkanov na Filipinih, so zabeležili leta 1977. Filipini sicer ležijo na pacifiškem ognjenem obroču, tako da so potresi in vulkanske aktivnosti pogosti.