Zdravje

Suh kašelj umirjamo, pri mokrem pa pospešimo izkašljevanje

T.D.
11. 1. 2020, 10.45
Deli članek:

Pri produktivnem kašlju dosežemo učinek z utekočinjenjem goste sluzi, ki se lažje izkašlja, oziroma povzročimo pospešeno premikanje izločkov iz dihalnih poti.

Profimedia
Spiranje noska je izjemno pomembno.

Hkrati tudi zmanjšamo dovzetnost pljuč za dodatne bakterijske okužbe. Cilj zdravljenja neproduktivnega kašlja je pomirjanje in odpravljanje kašlja z delovanjem na center za kašelj. Za blažitev kašlja so najprimernejši pripravki v obliki sirupov in čajev. Od rastlinskih pripravkov se za produktiven kašelj priporočajo izvlečki jegliča, timijana, bršljana, za suh, dražeč kašelj pa izvlečki sleza in trpotca.

A previdno – samozdravljenje kašlja se namreč ne svetuje otrokom, mlajšim od enega leta, nosečnicam in doječim mamicam, starostnikom in ko kašelj spremljajo alarmantni znaki: visoka vročina, bolečina v pljučih, piskajoče dihanje, zmedenost, oteklina obraza in občutljivost v predelu obnosnih votlin, lajajoč, glasen in doneč kašelj, izguba glasu, pojavljanje kašlja ob določenih urah ponoči, kašelj s kiselkastim okusom v ustih, če kadilski kašelj ne pojenja po enem mesecu po opustitvi kajenja.