Globoka koma in smrt

Za nepojasnjene smrti po Evropi bi lahko bil kriv virus, ki ga prenašajo rovke

S.R.
8. 1. 2020, 10.26
Posodobljeno: 8. 1. 2020, 10.33
Deli članek:

Strokovnjaki opozarjajo, da je bolezen »neopažena prisotna že več desetletij.«

Profimedia
Poljskim rovkam, ki so prenašalke, virus ne predstavlja težav.

Virus, ki bi lahko bil kriv za več nepojasnjenih smrti v Evropi, prenašajo rovke, majhni, krtom podobni sesalci, ki jih najdemo tudi v Sloveniji. Takšni so vsaj izsledki študije, ki so jo včeraj objavili v znanstveni reviji Lancet Infectious Diseases journal. V okviru študije so proučili možgansko tkivo 56 bolnikov, ki so v zadnjih 20 letih umrli zaradi encefalitisa oziroma vnetja možganov. Tkivo so zaradi nepojasnjenih smrti vsa ta leta hranili na Univerzitetni bolnišnici v Regensburgu. Rezultat? Ugotovili so osem novih primerov okužbe z virusom Borna, ki povzroča istoimensko bolezen zlasti pri konjih. Domnevajo, da bi lahko bil ravno ta virus kriv za nepojasnjene primere smrti zaradi encefalitisa. Glavne prenašalke virusa so zlasti poljske rovke (Crocidura leucodon), ki so prisotne širom Evrope. 

Globoka koma in smrt

Vsi bolniki so umrli med letoma 1999 in 2019, živeli pa so na območju južne Nemčije, pri čemer znanstveniki pojasnjujejo, da bi lahko bil virus kriv tudi za manj resne okužbe, ki niso povzročile smrti. Zdravnikom zato predlagajo, naj v primeru bolnikov z nepojasnjeno hitro napredujočo nevrodegenerativno boleznijo, zlasti, kadar obstaja možnost, da je bil bolnik v stiku s temi sesalci, razmislijo tudi o testiranju na prisotnost virusa Borna. Simptomi se začnejo s povišano telesno temperaturo, glavobolom in »zmedenostjo,« nadaljujejo pa s težavami, povezanimi z delovanjem možganov, kot so opotekanje pri hoji, izguba spomina, napadi in postopna izguba zavesti. V primeru osmih bolnikov, pri katerih so znanstveniki zdaj odkrili prisotnost virusa, so simptomi napredovali izjemno hitro, čeprav so jih prepeljali v bolnišnico. Sledili sta globoka koma in smrt, vsi pa so umrli v 16 do 57 dneh po sprejemu v bolnišnico. Po navedbah virologa Martina Beera z nacionalnega inštituta Friedrich Loeffler Institute, sicer enega od avtorjev študije, je skupaj z »njihovimi« osmimi bolniki število zabeleženih primerov okužbe z virusom Borna na jugu Nemčije tako naraslo na 14. V absolutnih številkah gre seveda za nizko število, a, kot pojasnjuje, bi lahko bil ta virus kriv za mnoge nepojasnjene primere encefalitisa, ki so se lahko končali smrtno, ali pa tudi ne. 

Virus Borna je Evropejcem sicer »dobro« poznan, a ne v primeru okužb pri človeku. Po Evropi namreč že več kot 300 let razsaja bolezen, ki prizadene enoprste kopitarje in ki jo imenujejo tudi »bolezen glave.« Konji oslepijo, imajo motnje v koordinaciji in končno umrejo. Krivec zanjo je virus Borna, ki je ime dobil po hudem izbruhu te bolezni v 19. stoletju v nemškem mestu Borna, ko je kosil med konji nemške konjenice. S patogenom se lahko okužijo tudi ovce, noji in druge živali. Znanstveniki so dolgo dvomili, da se lahko z virusom Borna, s katerim sicer brez težav shajajo rovke, okuži tudi človek, a zadnje raziskave kažejo, da že desetletja kosi tudi med ljudmi.