moč zdravja

S hrenom do močnejšega Imunskega sistema

Z.F.
11. 1. 2020, 07.45
Deli članek:

Slovenci ga uporabljamo predvsem v času velike noči, tu in tam se znajde še ob kuhani govedini, kot omaka z jabolki ali kislo smetano. Ne smemo pa pozabiti, da ima številne zdravilne lastnosti, ki nas lahko obranijo pred prehladi in gripo.

Dreamstime
Čeprav pri nas hren uporabljamo predvsem kot začimbo, je v vzhodnih deželah njegova uporaba razširjena predvsem v zdravilstvu.

Kot že omenjeno, v zahodnem svetu hren uporabljamo predvsem kot začimbo, na katero prepogosto pozabimo, v vzhodnem svetu pa je njegova uporaba pogosta tudi v zdravilstvu. Pripravki iz hrena so primerni za hitre in naravne ublažitve mnogih bolezenskih simptomov, kot so oslabljen imunski sistem, previsok krvni tlak, težave z dihanjem in slaba prebava.

Vir vitamina C, mineralov in folata

Hren slovi po številnih zdravilnih lastnostih, med katerimi najbolj izstopa visoka vsebnost vitamina C, folata, kalija, kalcija, magnezija, cinka in mangana. Koristi hrena so posledica tudi nekaterih encimov, olj in antioksidantov, ki poskrbijo za okrepitev imunskega sistema in spodbujajo aktivnost belih krvničk, ki so pomembne za naravno zaščito pred tujki. Strokovnjaki so ugotovili, da uživanje hrena vpliva tudi na zmanjševanje tveganja za nastanek različnih vrst raka. Zato je zaslužen predvsem sinigrin, specifična vrsta antioksidantov, ki preprečuje razrast rakavih celic. Uživanje hrena zmanjša možnost za mutacijo zdravih celih, do katerih pride zaradi prostih radikalov, ki dnevno napadajo naše telo.

Revija Zarja
Pri hrenu izstopa visoka vsebnost vitamina C in mineralov ter antioksidantov.

Izboljšajte prebavo       

Prazniki so marsikomu dali vetra. Kombinacija nezdrave hrane, alkohola in premalo gibanja hitro povzroči slabo počutje in težave s prebavo, ki se kaže kot napihnjenost, bolečine v trebuhu in črevesju, slabo odvajanje blata … Snovi, ki jih najdemo v hrenu, pospešujejo prebavo, zato je hren odlična rešitev za »čiščenje črevesja« in spodbujanje prebave. Fitokemikalije spodbujajo delovanje različnih žlez, ki so povezane z izločanjem prebavnih sokov. K boljši in redni prebavi pripomorejo tudi vlaknine, ki jih najdemo v hrenu.

Znižajte previsok krvni tlak

Zaradi visoke vsebnosti kalija, ki ga najdemo v hrenu, je njegovo uživanje koristno za vse, ki imajo težave s previsokim krvnim tlakom. Strokovnjaki so ugotovili, da je za hipertenzijo pogosto krivo predvsem pomanjkanje kalija. To posledično povzroča številne druge srčno-žilne težave, ugotavljajo celo, da srčni napad.

Hitra pomoč

Hren je zelo učinkovita naravna rešitev pri preprečevanju različnih okužb. Snovi, ki jih najdemo v hrenu, nas ščitijo pred škodljivimi bakterijami in drugimi nevarnimi mikroorganizmi. Delujejo tudi kot diuretik, kar pomeni, da spodbujajo izločanje vode iz telesa, s katero se izločajo tudi številne škodljive snovi. Uživanje hrena je tako koristno za ledvice, pomaga pa tudi pri hitrejšem hujšanju.