HUJŠAJMO KOT PRESNOJEDCI

Idealna dieta po prazničnih obrokih

T.D.
11. 1. 2020, 14.51
Deli članek:

Sadje in zelenjava sta tako zdrava, da lahko s sočnimi, najbolj naravnimi obroki dosežemo idealno telesno težo, ne glede na tip telesa, ter izvrstno počutje, ki mu ni para.

Dreamstime
Največja prednost presnega je gotovo ta, da se ohranja hranilna vrednost hrane.
ZAKAJ PRESNO?
Ko imajo jetra in ledvice manj dela, da nas očistijo strupov iz predelane hrane, lahko ohranjajo telo bolj čisto in zdravo.

Prav tako pa boste vzpostavili zdrav odnos do hrane, preprost življenjski slog in zavidanja vredno vitalnost. Teden dni preživite ob presni hrani in tako stopite nekaj kilogramov ter okrepite obrambno moč telesa. Za lepo postavo in odlično počutje nam ni treba za vedno postati vegetarijanec, vegan ali presnojedec. Tudi po koncu diete pa pri vsakem obroku težimo k preprostosti in zmanjševanju količine maščob, raznolikost pa lahko dosegamo skladno z letnimi časi.

Prehod je lahko težak

Da bi se naučili prehranjevati s presno hrano na pravilen način, je potrebno veliko časa, potrpljenja in napora. Večini ljudi se zdi to velik izziv in se zato pogosto odločijo za profesionalnega mentorja. Prav je tako! Če le poznate koga, ki se spozna na presno prehranjevanje, ga le poprosite za kak nasvet. Prehod se ne more zgoditi čez noč, saj so bili možgani in okušalne brbončice dolgo izpostavljeni soli, sladkorju, začimbam in maščobam, zdaj pa potrebujejo kar nekaj časa, včasih več let, da začnejo spet ceniti okus svežega sadja in zelenjave. A zavoljo odličnega počutja šteje prav vsako zaužito presno živilo in zmanjšanje količine kakršnihkoli dopolnil, superživil in ojačevalcev okusa. Naš organizem bo denimo vesel že, če si bomo enkrat ali dvakrat na teden privoščili dan »v družbi« slastnega sadja in zelenjave.

Koristi uživanja surove hrane

Največja prednost je gotovo ta, da se ohranja hranilna vrednost hrane; izguba vitaminov pa ni edino, kar povzročimo, ko pristavimo hrano na ogenj, kajti že s segrevanjem nad 41 stopinj poškodujemo večino hranil v sadju in zelenjavi. Velika prednost uživanja presne hrane je tudi to, da je življenjska energija telesa na voljo za zdravljenje in čiščenje. Ko imajo jetra in ledvice manj dela, da nas očistijo strupov iz predelane hrane, lahko ohranjajo telo bolj čisto in zdravo.

Za hitrejšo prebavo in več energije

Prehrana, bogata s presnimi živili, odpravlja zaprtje, čas prehoda materiala skozi črevo skrajša za celih 24 ur ter odpravlja toksemijo, ki se pojavlja, ko debelo črevo znova presnavlja strupe. Pričakujete pa lahko tudi splošno izboljšanje zdravja in več energije. Številni ljudje, ki se prehranjujejo s presnimi živili, shujšajo, očistijo se jim sinusi, izboljša dihanje, bolje spijo, imajo čistejšo kožo, izločajo manj sluzi, premorejo več energije in izboljša se jim duševna bistrost. ***RDEČ OKVIR: ZA PREBAVO! Prehrana, bogata s presnimi živili, odpravlja zaprtje, čas prehoda materiala skozi črevo skrajša za celih 24 ur ter odpravlja toksemijo.