PAZIMO NASE!

Obramba pred jesensko nadlogo – herpesom

T.D.
31. 10. 2019, 17.00
Deli članek:

Včeraj stres v službi, premalo časa za zdrav obrok in počitek, danes pa so že vidne posledice: herpes – na ustnici, okoli nje ali pa tik pod nosom.

Dreamstime
Oslabljen imunski sistem je povabilo za herpes.

Kot zakleto se ti kožni mehurčki pojavijo ravno takrat, ko je zaradi preobremenjenosti imunski sistem oslabljen. Zdravimo lahko le simptome, še bolje pa je, da izvajamo preventivo. Na trgu je mnogo izdelkov in prehranskih dopolnil za okrepitev imunskega sistema, uživajte jih v skladu z navodili proizvajalca. Po drugi strani pa si lahko pomagate tudi z domačimi recepti. Zelo uporabna je limona, njen sok zmešajte z vodo ali čajem in pijte čez dan. Lahko pa jo zmešate s kisom in uporabljate v solati.

Brez kofeina in sladkorja

Za kavo in sladkarije je dokazano, da poslabšajo učinkovitost imunskega sistema. Sprva sicer izjemno dvignejo raven energije, vendar bo vaše telo kasneje doživelo učinek zloma in boste bolj utrujeni kot prej. Zato se jima z namenom preventive pred izbruhom herpesa raje izognite.

Sadje in zelenjava

Sadje in nekuhana zelenjava vsebujeta antioksidante, vitamine, minerale, vlaknine in encime. Vitamin C, ki ga je ogromno v pomarančah, utrjuje imunski sistem, prav tako temno sadje in zelenjava (jagode, ohrovt, brokoli) z veliko flavonoidov, polifenolov in antioksidantov. Kupite lahko tudi posušene morske alge, saj so odličen vir mineralov.

Pojdite na svež zrak!

Večina od nas preživi 90 odstotkov časa v zaprtih prostorih, kjer vdihavamo bacile drugih ljudi, medtem ko zadrževanje zunaj, četudi je mraz, krepi telesno obrambno moč. Kadar ste na svežem zraku, se v telesu sproščajo endorfini, hormoni sreče. Pojdite na sprehod ali si izberite športno aktivnost, ki jo lahko izvajate zunaj.

Blagodejna zelišča

Ne nazadnje si lahko imunski sistem utrdite tudi z uživanjem nekaterih blagodejnih zelišč. Česen in origano sta začimbi, ki ju zlahka uvrstite v svojo prehrano. Obe sta polni hranil in učinkovin zoper infekcije, ravno tako pa tudi ginseng, ehinaceja in sladki koren. Če boste našteto imeli vsaj občasno na jedilniku, se vam izbruha herpesa ni treba več bati.