Zdravje

Pri bolečih mišicah pomaga češnjev sok

T.D.
27. 10. 2019, 13.04
Deli članek:

Po naporni televadbi obupano iščete nekaj zoper boleče mišice, po domače »muskelfiber«? Ne iščite več, saj vam ponujamo kar nekaj možnosti, kako si pomagati.

Dreamstime
»Musklerfiber« je opozorilo, da ste mišična vlakna dejansko že poškodovali, zaradi česar je v mišicah prišlo do vnetja.

Zbadajoč občutek, ki ga v mišicah čutite 24 ur ali več po vadbi, vsi poznamo kot muskelfiber, čeprav se mu uradno reče zakasnela mišična bolečina. Gre za opozorilo telesa, da smo šli predaleč oziroma da smo s preveliko obremenitvijo mišična vlakna dejansko poškodovali, zaradi česar je v mišicah prišlo do vnetja.

Češnjev sok

V pijačo, ki jo popijete po treningu, primešajte češnjev sok, priporoča študija, ki jo je leta 2010 objavil skandinavski zbornik za medicino in znanost športa. Antioksidanti antocianini, ki so sestavina češenj, učinkujejo protivnetno.

Ledeni obkladki

Hladni obkladki na boleče mišice (znano kot krioterapija) delujejo izredno dobro. Varujejo namreč pred nadaljnjo poškodbo mišic in pospešijo zdravljenje. Priporočamo zdrobljen led v vodoodporni vrečki, ki jo zavijete v brisačo in položite na boleče mesto.

Dreamstime
Po vadbi povečajte vnos beljakovin.

Kava

Jutranja skodelica kave stori več, kot le prebudi iz spanja. Študije kažejo, da pitje kave zmanjša bolečine v mišicah skoraj za polovico. Strokovnjaki priporočajo do dve skodelici na dan, kot stranski učinek pa boste na treningu opazili tudi povečano vzdržljivost

Masaža

Globinska masaža prizadetega predela pospeši krvni obtok in s tem izboljša prekrvitev mišic. Encimi, ki povzročijo vnetje, se hitreje izločijo iz telesa. Masirajte predel nad in pod bolečo mišico. Pri tem si lahko pomagate tudi s kakšnim masažnim pripomočkom, recimo z masažno žogico ali kar z žogico za tenis.

Več beljakovin

Po vadbi povečajte vnos beljakovin v telo, saj so te glavni gradnik mišic. Z beljakovinami bogat obrok zaužijte v uri ali dveh po telesnem naporu. Sinteza beljakovin je najboljša takoj po vadbi, vendar tudi do 24 ur po vadbi telo še vedno potrebuje večjo količino beljakovin kot običajno.