Astro

Rešitev za vse: življenje v ritmu narave

Dušica Čičigoj, osebno srečanje: 040 309 304
31. 10. 2019, 17.00
Deli članek:

Narava je največja mojstrica svoje preobrazbe, ki sledi svojemu ritmu dihanja, gibanja, spreminjanja, umirjanja ...

profimedia
ženska

Že pračlovek je sledil njenim ritmom, jo spoštoval, jo opazoval, upošteval in se prilagajal. Vsak letni čas ima svoj čar nove »preobleke« pisanih barv.

Z vsem razvojem, napredkom novodobnosti, smo zanemarili pomembnost bivanja z naravo in njenim globokim sporočilom:

"Tukaj sem že milijone, bilijone let, ne skušajte me spreminjati, rušiti, uničevati, ne da bi se zavedali, da brez mene tudi vas ne bo več.«

Koliko se resnično zavedamo tega sporočila? Kakšen je naš odnos do nje? Jo spoštujemo?

Kakršen odnos imamo do narave in vsega živega v naravi, tak odnos imamo tudi do sebe. Nesmiselno bi se bilo slepiti, da temu ni tako.

Kaj torej pomeni živeti v ritmu narave?

Vsak letni čas ima svoj pomen in namen. In tudi mi ljudje smo del tega kolesja letnih časov in dobro je, da sledimo temu ritmu, kar se bo zagotovo poznalo na našem počutju, zdravju.

Ker prihajamo v čas zime oziroma se je po temperaturah že začela, se tudi narava že »spravlja« k počitku, v zimsko spanje, nabiranja novih moči za spomladansko brstenje, ko vse začne poganjati. Vse se upočasni. Tudi ljudje rabimo počitek, saj smo od pomladi pa vse do sedaj bili zelo aktivni, živahni, v nenehnem pogonu. Tradicionalna kitajska medicina uči, kako živeti v harmoniji z vsakim letnim časom posebej, saj se s tem izognemo marsikateri bolezni. Po TKM je zima obdobje, ki ji vlada organ LEDVICE -  najpomembnejši organ, saj skladiščijo našo življenjsko energijo, s katero oskrbujejo vrsto drugih sistemov v telesu.

Čustvo, ki pripada temu organu, je strah. Zdaj je čas, da krepimo ledvice, ki so povezane z elementom vode. Poskrbimo, da imamo na sebi topla oblačila, da nas ne zebe. V tem času pijemo tople napitke, prav tako jemo hrano, ki nas greje in kar raste pri nas v tem letnem času. Zima je čas toplih, kuhanih obrokov, da ne ohlajamo telesa, ker sicer telo porabi veliko energije, da vzdržuje telesno temperaturo. Prav tako naj bo vadba v času zime umirjena, ne preveč intenzivna, po možnosti v dopoldanskem času.

Tudi spanec je zelo pomemben, zato se odpravimo bolj zgodaj spat, da damo telesu možnost, da se spočije, obnavljajmo si življenjsko energijo, ki jo s preveč aktivnosti, stresom, drvenjem preko dneva zelo trošimo ... V tem nismo nil drugačni kot avtomobil - če mu ne dolivamo goriva, bo obtičal. Enako se zgodi nam.

Prisluhnimo naravi, ki je naša zelo »modra učiteljica«, od nas je odvisno, ali ji bomo sledili, jo upoštevali in se tako veselili vseh letnih časov, znova in znova, z radostjo, veseli in zdravi.