PREHRANA

Z ribami in sojo nad škodljiv holesterol

T.D.
27. 10. 2019, 20.01
Deli članek:

Danes ima veliko ljudi težave s povišanim holesterolom. Delno je za to kriva genetika, delno pa smo krivi sami, ker se neustrezno prehranjujemo.

Dreamstime
Pred spanjem ne jejte vsaj dve uri.

Ni nujno, da imate pri čezmerni telesni teži tudi povišan holesterol. Obstajata slabi in dobri holesterol. Slabi se imenuje LDL-holesterol in se nabira na stenah arterij. To lahko povzroči pljučno embolijo in možgansko kap. Jedi, ki zmanjšujejo holesterol, so borovnice, polnozrnata žita, avokado, olive, olivno olje, pomarančni nektar, modre ribe, jogurt z živečimi kulturami, soja, oreščki in kefir. Raziskave so dokazale, da česen zmanjšuje vsebnost holesterola v krvi. Tudi zeleni čaj zmanjšuje vsebnost škodljivega holesterola v krvi in povečuje vsebnost koristnega. Poleg tega je zeleni čaj antioksidant in preprečuje nastanek rakavih obolenj. Privoščite si ga vsak dan.

Jejte zdravo

Seveda ne smete pozabiti, da hrana ne sme biti preveč soljena. Sol med kuho raje uporabljajte bolj malo ali pa sploh ne.

Če imate povišan holesterol, morate paziti na prehrano. To pomeni, da mora hrana vsebovati čim manj nasičenih maščobnih kislin, ki so denimo v maslu, slanini, masti, klobasah, mlečnih izdelkih. Seveda ne smete pozabiti, da hrana ne sme biti preveč soljena. Sol med kuho raje uporabljajte bolj malo ali pa sploh ne. Na vaših krožnikih naj bo čim več zelenjave in sadja, saj zmanjšujeta količino maščob v krvi in ščitita žile.

Jejte štirikrat na dan

Obroke si porazdelite čez dan. Priporočljivo je jesti vsaj štirikrat na dan. Ne smete pozabiti na zajtrk, saj je eden izmed najpomembnejših obrokov. Pred spanjem ne jejte vsaj dve uri. Poskusite se izogibati prigrizkom, ki so slani. Namesto tega si raje privoščite jabolko.