EKSPLOZIJA OKUSA

Za zdravo jesen si pripravimo črno redkev

Zoran Franc
18. 10. 2019, 07.00
Deli članek:

Kdaj ste si nazadnje privoščili rezino okusne črne redkve z le malce soli? Ali pa morda solato z naribano črno redkvijo, nekaj fižola, zgolj osoljeno in z nekaj bučnega olja? Ne pozabite, da je odlična za jesensko krepitev imunskega sistema in razstrupljanje.

Profimedia
Od rdeče in bele redkve se razlikuje predvsem po vsebnosti žveplovih in gorčičnih eteričnih olj pa tudi po gostoti in strukturi.

Mnogi se uživanju črne redkve izogibajo, ker pozroča slab zadah, pogosto pa nam prebudi tudi prebavo in spodbudi napenjanje. A ne glede na zapisano črno redkev odlikujejo njeni številni blagodejni vplivi na zdravje, ki so resnično osupljivi.

Okrepimo zdravje

Črno redkev od rdeče ločimo predvsem po precej močnejšem vonju, ki ga črni redkvi določa eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Je vir vitaminov B1, B2, B3, B5, B6, folne kisline pa tudi vitamina C. Bogata pa je tudi s kalcijem, železom, manganom in cinkom. Redno uživanje te poljščine bo torej povečalo odpornost organizma, pospešilo izločanje seča in pomagalo pri vnetju ledvic in mehurja. Nepogrešljiva je tudi, kadar se na jedilniku znajdejo jedi z več maščobe, izkaže pa se pri zdravljenju prehladov, kašlja in bronhitisa.

Hranimo jo v zasipnicah

Če ste redkev že pobrali iz zemlje, jo najprej razprostrite na suho mesto in pustite dan ali dva, da se zemlja zasuši. Nato redkev očistite in hranite v zasipnicah. Če teh nimate, ji lahko hranite v žagovini, drobnem pesku ali vlažni šoti. Če boste črno redkev kupili v trgovini, pazite, da bo ta čvrsta, črna koža pa ne sme biti nagubana. Tako redkev hranite v hladilniku, a ne več kot teden ali dva, saj se sicer razvodeni in postane puhla.

Po čem se razlikuje?

Črna redkev se od redkvice in bele redkve razlikuje predvsem po gostoti in strukturi. Pri rezanju oziroma ribanju je precej bolj trda in groba. Predvsem zaradi strukture jo ribamo res na tanko, pa tudi zato, ker vsebuje veliko več žveplovih in gorčičnih eteričnih olj, ki jih med žvečenjem okusimo kot pekoč občutek. Črno redkev lahko tudi skuhate, a je kuhana po okusu precej podobna repi. V vzhodnih državah črno redkev celo dušijo ali cvrejo, a s takšnim načinom priprave izgubimo prvotni okus.