AH, TE DLAKE!

Od kod in zakaj se pojavi pretirana poraščenost?

T.D.
12. 10. 2019, 21.00
Deli članek:

Tudi ženske so lahko prav po moško poraščene z grobimi, hrapavimi, temnimi dlakami po obrazu, hrbtu in celo prsih.

Dreamstime
Za trajen učinek je treba postopke depiliranja ponavljati.

Če spadate med 10 odstotkov predstavnic nežnejšega spola, ki so zaradi preveč moških hormonov, androgenov, prevzele nekatere neljube značilnosti močnejšega spola, vam lahko včasih pomagajo že skrbno izbrane kontracepcijske tablete.

Ne samo dlake

Ob pretirani poraščenosti je seveda prva pomoč depilacija. Kocine lahko odstranite s puljenjem, britjem, voskanjem, beljenjem in depilacijskimi kremami.

Pretirana poraščenost, ki se včasih pojavi že pri otrocih, dekleta pa jo večinoma opazijo v puberteti, je značilna za obraz, prsi, trebuh, trtico, zadnjico, notranji del beder in zunanje spolne organe. Spremljajo jo lahko moški tip plešavosti, ogrci, nizek glas, povečana teža, povečan libido, povečan klitoris, izostanek menstruacije ali moten menstruacijski cikel. Včasih se hirzutizem pojavi med nosečnostjo ali menopavzo. Preveč moških hormonov, navadno testosterona, se ne kaže samo s pretirano poraščenostjo, ampak je to povezano tudi z nekaterimi resnimi boleznimi: sindromom policističnih jajčnikov, ki lahko povzroči celo neplodnost, tumorji jajčnikov, Cushingovim sindrom oziroma povečanim izločanjem kortikosteroidov ter raznimi zapleti na žlezah. Včasih pa pretirano poraščenost povzročajo prav te bolezni.

Kontracepcija in dednost

Zanimivo je, da so pri nekaterih ženskah s hirzutizmom dlačni mešički občutljivejši in reagirajo že ob normalni ravni testosterona in drugih moških spolnih hormonov. Strokovnjaki razlagajo, da je stanje povezano z močnejšim delovanjem nekaterih encimov in povečano občutljivostjo lasnih mešičkov za delovanje moških hormonov. Ne tako redko pa lahko preglavice zaradi poraščenosti povzročajo tudi kontracepcijska sredstva, hormonska terapija in anabolni steroidi. Za konstitucijski hirzutizem je značilna dedna oblika pretirane poraščenosti, ki nima nič opraviti z zmešnjavo hormonov v ženskem telesu.

So poraščene samo noge?

Hipertrihoza je čezmerna dlakavost katerihkoli delov telesa, tudi tistih, kjer rast las ni odvisna od hormonov, in lahko prizadene tudi moške. Strokovnjaki ločijo več vrst neobičajne poraščenosti.

Prirojena in pridobljena hipertrihoza

Prirojeno prepoznamo že pri novorojenčku. Dojenčkove dlake se kasneje ne nadomestijo s puhastimi dlakami, ampak rastejo naprej in dosežejo 10 centimetrov in več. Pridobljena hipertrihoza pa se pokaže tako, da iz lasnih mešičkov, iz katerih naj bi rasle puhaste dlake, začnejo rasti močne dlake.

Z zdravili povzročena hipertrihoza

Zanjo je značilna enakomerna poraščenost različnih delov telesa, ki ni odvisna od androgenov, je pa povezana z jemanjem nekaterih zdravil. Poznamo pa še simptomatsko hipertrihozo, ki je najpogostejša pri možganskih poškodbah, fetalnem alkoholnem sindromu, kožnem in mišičnem vnetju in podhranjenosti oziroma anoreksiji nervozi.

Prva pomoč

Ob pretirani poraščenosti je seveda odlična tolažba in prva pomoč depilacija. Kocine lahko odstranite s puljenjem, britjem, voskanjem, beljenjem in depilacijskimi kremami. Za trajen učinek je treba postopke ponavljati, premor je nujno potreben, če opazite razdraženo kožo. Če vam depilacija povzroča preveč preglavic, pa le razmislite o laserskem odstranjevanju dlačic ali elektrolizi. V prvem primeru lasne mešičke uniči vročina, v drugem pa električni tok.