NI ŠE KONEC

Oktobrska vrtna opravila na zelenjavnem vrtu

Z.F.
13. 10. 2019, 21.30
Deli članek:

Tudi v oktobru, ko so se temperature že nekoliko spustile in so gredice večinoma že prazne, na zelenjavnem vrtu še pridno rastejo nekateri pridelki. Čas je za prekopavanje, gnojenje in počitek.

Dreamstime
Oktober je še vedno mesec številnih plodov in darov, ki jih podarja narava.

Tiste gredice, ki so na zelenjavnem vrtu že prazne, pripravimo za naslednje leto. Plevela, ki raste na njih, nikar ne odnašajte na kompost, temveč ga zgolj temeljito populite in uporabite pri prekopavanju. Tako boste zemljo dodatno pognojili, seveda lahko dodate tudi druga biološka gnojila ali kompost. Zemljo nato pustite počivati in si tako zagotovite bogato rast prihodnje leto.

Obiramo korenje, kolerabo, rdečo peso

Čeprav se rodno obdobje počasi poslavlja, v oktobru na vrtu najdemo še veliko okusnih pridelkov. V tem času obiramo buče, ki bodo shranjene v hladnejšem prostoru ostale še nekaj mesecev. Prav tako obiramo zelje in repo, zrasle so tudi jesenske solate. Še vedno obiramo korenje, komarček, kolerabo, brokoli in rdečo peso. Nič ne bo narobe, če boste zelenjavo obirali do večjega mraza, saj bo do tedaj še lepo uspevala. Tudi brokoli lahko pustite na vrtu vse do mrazu, brstični ohrovt pa bo na vrtu ostal čez zimo in ga lahko poberete, ko ga potrebujete.

Kam z zelenim paradižnikom?

Na številnih vrtovih najdemo še paradižnike, ki pa zaradi prenizkih temperatur ne bodo več dozoreli do sramežljive rdeče barve. Njihovo dozorevanje lahko pospešite tako, da jih izkopljete in obesite na glavo. Tako bodo plodovi hitreje dozoreli, hkrati pa dobili še vsa potrebna hranila in okus. Iz zelenih paradižnikov lahko pripravite paradižnikov čatni. Če je na vrtu ostalo še kaj paprik, je čas, da jih poberete, saj bodo drugače zgnile.

Kaj sejemo?

V prvi polovici oktobra lahko na vrt sadimo še čebulo iz čebulčka in česen. Debelejši čebulček ločite od drobnejšega in ga tudi posadite ločeno, saj čebulček, ki je debelejši od 2,5 centimetra, zaradi mrazu rad požene cvetno steblo. Tako čebulo boste pojedli kot mlado čebulo, drobnejši čebulček pa boste posadili za pridelek bolj odebeljene čebule.