Phazolicin

V deževnem gozdu odkrili novo vrsto antibiotika

S.R.
9. 10. 2019, 12.59
Posodobljeno: 9. 10. 2019, 16.15
Deli članek:

V prsti v mehiškem tropskem deževnem gozdu so okrili antibiotik, ki bi zaradi nekaterih edinstvenih lastnosti znal biti posebej zanimiv za uporabo v kmetijstvu.

Dmitrii Travin
"Phazolicin" se nahaja v nodulah korenin divjega fižola.

Doslej še neznano spojino, ki so jo imenovali »phazolicin,« so nedavno izolirali globoko v tropskem gozdu Los Tuxtlas v Mehiki. Nahaja se v nodulah korenin divjega fižola, proizvajajo pa ga simbiotske bakterije iz rodu Rhizobium, poroča portal ScienceAlert. Gre za vrsto peptidov, ki nastajajo v ribosomih.

Zaenkrat vse kaže, da se lahko ta antibiotik bori proti več različnim vrstam bakterij. Kot so pojasnili avtorji študije, objavljene v znanstveni reviji Nature Communications, ta antibiotik ne samo, da lahko napade najrazličnejše bakterijske celice, temveč lahko v bakterijo vstopi in se veže na njene ribosome, s tem pa ovira njeno sposobnost sintetiziranja beljakovin. 

Poleg zgoraj naštetih lastnosti so raziskovalci tudi mnenja, da bi bilo spojino mogoče uporabljati tudi za neposredno pomoč rastlinam, in sicer kot neke vrste »probiotik za rastline