Prepoznajte znake šibke odpornosti!

Ko je prehlad lahko usoden

T.D.
6. 10. 2019, 19.34
Deli članek:

Naravna obramba našega telesa pred virusi in bakterijami včasih ne deluje, kot bi morala. Zgodi se, da telo označi lastne celice za tuje in jih začne napadati.

Dreamstime
Če ima vaš otrok ali kdo, ki ga poznate, najmanj dva izmed opisanih opozorilnih znakov, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Takšna reakcija telesa lahko privede do resnih avtoimunskih in malignih bolezni, in primeri se, da okužba, ki zdravemu človeku ne dela nobenih težav, za imunskega bolnika pomeni dolgotrajno okrevanje ali celo smrt. Podporne terapije z antibiotiki ne pomagajo vselej, nekateri bolniki se pozdravijo le s presaditvijo krvotvornih matičnih celic, s čimer se na novo postavi celoten imunski sistem telesa. S pomanjkljivim imunskim sistemom se nekateri otroci rodijo, včasih pa moramo nanj posumiti tudi odrasli. Pravočasno odkrivanje in zdravljenje bolezni rešuje življenja!

Profimedia
Z maminim mlekom otrok dobi vse hranilne sestavine.

Boj od prvega dne

Razvijanje imunskega sistema pri otroku je postopen proces, ki je odvisen od prirojenih lastnosti, dobrega zdravja nosečnice in razvijajočega se zarodka, nato od prehrane v prvih, odločilnih letih, okužb in splošnega počutja otroka. Skratka, starši nosimo ogromno odgovornost pri tem, ali bodo otrokove obrambne celice delovale, kot je treba. Z maminim mlekom otrok dobi prav vse hranilne sestavine, ki jih potrebuje za zdrav razvoj. Otrok mora dobiti zadostno količino beljakovin, maščob, sladkorjev, oligoelementov, mineralov in vitaminov. Pomembno je, da se mati zdravo, uravnoteženo prehranjuje. Hkrati pa mora imeti nadobudnež dovolj telesne dejavnosti, spanja, pravilno prehrano. Nekateri otroci, žal, podležejo šolskemu stresu. Organizem, ki je v stresu, proizvaja več stresnih hormonov in to vpliva tudi na imunski sistem.

Opozorilni znaki, ki jih ne smete spregledati

En bolnik s primarno imunsko pomanjkljivostjo (PIP) na 500 otrok ni tako malo! Če ima vaš otrok ali kdo, ki ga poznate, najmanj dva izmed opisanih opozorilnih znakov, se takoj posvetujte z zdravnikom. Znaki so: najmanj štiri okužbe ušes v enem letu; najmanj dve hujši okužbi sinusov v enem letu; najmanj dva meseca manj uspešne terapije z antibiotikom; najmanj dve pljučnici v enem letu. Na PIP lahko kaže tudi zastoj rasti teže in višine pri dojenčku, prav tako pa tudi potreba po intravenskih (injicirajočih) antibiotikih za zdravljenje okužb, ponavljajoči se globoki ognojki na koži ali ognojki v notranjih organih, ponavljajoč se soor v ustih ali glivične okužbe na koži ter ne nazadnje družinska obremenjenost s primarno imunsko pomanjkljivostjo.