Spomnimo, da je ajda Slovencem precej poznano žito, ki so ga pogosto sejali in je bilo pogosto postreženo na mizah. Nato pa je to precej trdoživo in zdravo kulturo kmalu zasenčila pšenica, ki je veliko odpornejša, uspeva tudi v slabi zemlji, tako v suši kot v slabem podnebju.

Ajda spada med trave

Sicer ajdo imenujemo žito, a botanično spada med trave. Pravzaprav med zeljnarice, čeprav bi jo lahko umestili tudi med sadje, saj je v sorodu celo z rabarbaro. Uporabljamo njena semena, iz katerih pripravljamo ajdovo kašo, z mletjem pa pridobivamo ajdovo moko. Uživamo jo lahko v številnih oblikah, tako kuhano kot pečeno. Dobra novica je tudi to, da ajda ne vsebuje glutena, kar pomeni, da je primerna tudi za ljudi, ki trpijo zaradi celiakije. Naj dodamo tudi to, da ajda dviguje raven energije in je v veliko pomoč v boju zoper številne bolezni.

ajdovo polje
Dreamstime
Ajda ne potrebuje dodatkov mineralnih gnojil in škropiv, prav tako je zelo občutljiva na sredstva za zatiranje plevelov. Zaradi izjemno hitre rasti in razvoja pa pomaga zavirati semenske plevele.

Ne vsebuje glutena, koristi ožilju

Ajdo je dobro imeti čim pogosteje na krožniku, saj koristi v mnogih primerih. Zaslužna je za zmanjšanje tveganja visokega holesterola in visokega krvnega tlaka. Vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo protivnetno in protibiotično ter dvigujejo imunski sistem telesa in mu dajejo moč. Uravnava pretok krvi in preprečuje krvne strdke, pripomore pa tudi k zaščiti pred boleznimi srca. Ajda je izjemno bogata tudi z magnezijem, saj že ena skodelica doprinese kar 86 miligramov magnezija, zato je tudi idealno živilo za športnike. Njena prehranska vrednost je v primerjavi z ostalimi žiti zelo velika, saj vsebuje do 15 odstotkov kakovostnih in lahko prebavljivih beljakovin. Obogatena je tudi z vitamini in minerali, ki jih je kar za 150 odstotkov več, kot jih najdemo v pšeničnem zrnju. Znanstveniki so ugotovili tudi, da določene sestavine v zrnju varujejo telo celo pred škodljivimi vplivi sevanj, preprečujejo gangrene in pospešujejo prepustnost kapilar. Holin, ki ga najdemo v zrnju, izboljšuje delovanje jeter, telo pa obogatite tudi z železom, cinkom, magnezijem, fosforjem in selenom.

ajdovve palačinke
Dreamstime
Poskusite pripraviti ajdove palačinke in tako nad ajdo navdušite tudi najmlajše.

***OKVIRČEK: PROTI PLEVELU Ajda ne potrebuje dodatkov mineralnih gnojil in škropiv, prav tako je zelo občutljiva na sredstva za zatiranje plevelov. Zaradi izjemno hitre rasti in razvoja pa pomaga zavirati semenske plevele. OKVIRČEK: Ste vedeli N: Pomembna tudi za čebele T: Ajda je zelo medovita rastlina, zato je za čebelarje dragocena, saj si čebele v času njenega bujnega cvetenja pripravijo svoje zimske zaloge. POUDAREK: Ajda ne vsebuje glutena in ima kar 150 odstotkov več koristnih mineralov in vitaminov kot pšenica. ajdovo polje: Polja cvetoče ajde so izjemno privlačna tudi za čebele. ajdove palačinke: Poskusite pripraviti ajdove palačinke in tako nad ajdo navdušite tudi najmlajše. ajdova moka: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.***