"Po mojem shoda ni bilo zato, ker je prevladala zdrava pamet in so ljudje videli, da to nima nobenega smisla," je v izjavi za medije ob robu odprtja mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni dejal predsednik vlade.

Vladni sogovornik je po njegovih besedah le Sindikat kmetov Slovenije, s katerim poteka "dober dialog". Vseh pet zahtev sindikata je vlada na zadnjem sestanku sprejela in "zdaj je na lovcih in intervencijski skupini zavoda za gozdove, da izvede odstrel".

"Več kot to, razen če greva z ministrico (za kmetijstvo Aleksandro Pivec op. STA) v gozd in še midva streljava, ta hip ni mogoče," je orisal in dodal: "Vsak mora opraviti svojo nalogo, za katero je poklican, in potem bomo spravili populacijo zveri na normalno raven."

Šarčeva zdrava pamet

"Da bo pa nekdo preko pleč kmetov, ministrice, mene ali vlade lezel nazaj v slovensko politiko, potem ko je imel vso priložnost že v 90. letih, bil tudi podpredsednik vlade, zavozil stranko in vse, tega pa moja zdrava pamet ne dovoli," je bil še oster Šarec.

Zunajparlamentarna stranka SLS, ki je ob odprtju sejma Agra napovedovala protest zaradi neučinkovitega odziva države na problematiko napadov zveri na rejne živali, je danes sporočila, da je dobila vladna zagotovila glede svojih zahtev in protesta ni izvedla. Če pa obljube ne bodo izpolnjene, napovedujejo velik protest sredi septembra v Ljubljani.

plakat sls, sejem agra
Bobo
Simpatizerji SLS so na sejmu Agra izobesili plakat, na katerem so zapisali svoje poglede na določene problematike.

Predsednik stranke Marjan Podobnik je povedal, da je zagotovila dobila prek visokega predstavnika vlade oz. "prinašalca dobrih novic", katerega imena pa ne more navesti. Po Šarčevemu odzivu pa so vrnili z odgovorom: " V SLS smo čutili, da ima vlada resne probleme z organizacijo, nismo pa verjeli, da so stvari tako kritične, da predsednik vlade in pristojni ministri ne vedo drug za drugega, s kom se kdo dogovarja in to v imenu celotne vlade. Kljub temu nam ni žal, da smo predstavniku vlade verjeli, da govori tudi v imenu predsednika vlade in ni nam žal, da smo z odpovedjo protesta omogočili normalno otvoritev sejma. Razumemo, da so se morda samo ustrašili kmečkega protesta in po naši odpovedi umaknili obljube. Če se bo pokazalo, da predstavnik vlade ni govoril v imenu vlade oz. zahteve ne bodo izpolnjene, bomo 19. septembra 2019 pokazali kdo vse lahko predstavlja kmete in slovensko podeželje."