Zdravje

Preučite, premislite in se odločite za pravo

T.D.
3. 8. 2019, 10.05
Deli članek:

Umetna prekinitev nosečnosti je veliko telesno in psihično breme, ki pri ženskah v zrelem partnerskem odnosu pogosto preraste v hude občutke krivde.

Dreamstime
Poznamo več vrst kontracepcije, tako po sestavi hormonov kot po načinu uporabe.

Tudi zaradi različne učinkovitosti kontracepcijskih metod je izbira prave pomembna odločitev. Sprejmemo jo glede na zdravstvene nevšečnosti, ki nas pestijo – od nečiste kože do povečane telesne teže, glede na to, ali ne načrtujemo več otrok, in kako dosledne smo pri jemanju običajnih tabletk.

Kontracepcijski obliži

Vsebujejo podobne hormone kot kontracepcijske tablete, vendar jih vnesemo v telo skozi kožo. Tudi uporaba obliža je podobna jemanju kontracepcijskih tablet. V škatlici so trije obliži. Prvi obliž nalepimo na kožo trebuha ali zadnjice ali zunanje strani nadlakti ali zgornjega dela trupa. Nosimo ga sedem dni. Osmi dan ga zamenjamo, novi obliž nalepimo na drugo mesto in ga ponovno nosimo en teden, nato pa novega znova nosimo še en teden. Sledi sedemdnevni premor, v katerem se pojavi menstruaciji podobna krvavitev.

Maternični vložek s hormonom

Je preprosto in izjemno učinkovito kontracepcijsko sredstvo, ki po vstavitvi v maternico preprečuje zanositev najmanj pet let. Hormon v vložku zgosti sluz v materničnem vratu, ki je zato neprehodna za semenčice, in stanjša sluznico v maternici. Ker vložek deluje le na sluznico v maternici, delovanje jajčnikov ni spremenjeno.

Podkožni vsadek

Je majhna plastična paličica, prepojena s hormonom progestagenom, ki vsajena pod kožo celo učinkoviteje kot tablete preprečuje zanositev najmanj tri do pet let, odvisno od vrste vsadka. Dnevno sproščanje hormona preprečuje ovulacijo in potovanje jajčeca ter zgosti sluz v materničnem vratu, da je neprehodna za semenčice.

Nožnični prstan

Nožnični obroč iz silikona sprošča podobne hormone, kot jih vsebujejo hormonske kontracepcijske tablete. V nožnico ga vstavimo za tri tedne, in sicer od prvega dne menstruacije, v četrtem tednu pa ga za en teden odstranimo. Njegova učinkovitost in stranski učinki so podobni kot pri jemanju kontracepcijskih tablet.

Ženski kondom

Učinkovitost femidoma, kakor mu pravijo iz angleške izpeljanke, je 79-odstotna, vendar ravno tako kot moški kondom dobro preprečuje prenos spolno prenosljivih bolezni. V Sloveniji je žal le redko na voljo v specializiranih trgovinah.

Diafragma

Je mehanična kontracepcijska zaščita, podobna gumijasti kapici, napeti na jeklenem obroču, ki s svojim izbočenim delom prekrije maternični vrat. Daje 82-odstotno zanesljivo zaščito pred nosečnostjo.

Spermicidi

So kemične snovi, ki ohromijo in uničijo semenčice ter spadajo med manj učinkovita (80-odstotno) kontracepcijska sredstva. Na voljo so v obliki kreme, topnega filma ali vaginalnih svečk, ki jih lahko kupimo v lekarnah brez recepta.

Nujna kontracepcija po spolnem odnosu

»Jutranjo tabletko« ali urgentno tabletko vzamemo v primeru nezaščitenega spolnega odnosa, če denimo kondom poči ali zdrkne, če pozabimo več dni zapored vzeti kontracepcijsko tableto ali če kako drugače sploh nismo bili zaščiteni oziroma nismo najbolje izračunali dni pri naravni metodi kontracepcije. Mlajšim dekletom jo predpiše zdravnik pediater, šolski zdravnik, splošni ali družinski zdravnik ali ginekolog, starejše od 16 let pa jo lahko z osebnim dokumentom kupijo v lekarni. Vzeti jo je treba v prvih 12 do 24 urah oziroma najpozneje v petih dneh po spolnem odnosu.