Družina Šraml

FOTO: Hedvika vsako leto naredi tudi do 200 potaknjencev

Z.F.
3. 8. 2019, 10.00
Posodobljeno: 3. 8. 2019, 16.40
Deli članek:

Minuli teden smo se odpravili v Ruše, kjer smo si ogledali Isidorin vrt, tokrat pa smo bili v Šmarju pri Jelšah, kjer smo obiskali družino Šraml. Hedvika, Jože in Tina družno povedo, da so jim majhni okrasni vrtički in čudovit cvetoč balkon v veselje in radost.

sašo švigelj
Hedvika je svoje veselje do vrtičkanja prenesla že na hčero Tino.

Ko se pripeljemo do Šmarja pri Jelšah, zavijemo desno in poiščemo vas Grajski Log, kjer že od daleč vidimo lepo urejeno hišo z bogato cvetočim balkonom. Ko prispemo na dovoz, nas z vrta že prijazno pozdravlja Hedvika. Z besedami: »Ali smo prišli prav?« začnemo naš pogovor in Hedvika nekoliko porogljivo odgovori: »Mislim, da ste.«

Po toplem in prijaznem sprejemu nas Hedvika najprej odpelje do balkonov, ki so njen ponos in veselje že dolga leta. »Lahko povem, da se z vrtičkarstvom ukvarjam že več kot 25 let in da si življenja brez rož sploh ne predstavljam več. Vsako leto poskrbim za svoje potaknjence pelargonij oziroma bršljank, ki jih letno naredim tudi do 200. Pelargonije, ki jih sadim za balkon, nato kombiniram z okrasnimi travami in strukturnimi rastlinami, ki dodatno popestrijo cvetoča korita. Pri urejanju okolice mi pomaga hči Tina. Tako imamo pred hišo potoček, narejen iz kamnov, pa manjši ribnik, več skalnjakov in še kaj se najde v okolici naše hiše. Dovolite mi, da pohvalim tudi moža Jožeta, ki vztrajno uresničuje najine ideje in zamisli ter nama pri postavitvi in ureditvi okolice nesebično pomaga,« pove Hedvika.

Ideje za skalnjake ima hči

Tina, ki idejno skrbi za okolico, pove, da veliko navdiha skupaj z mamo najdeta ob odkrivanju lepot po Sloveniji in v tujini, nekaj idej pa najde tudi na spletu. Tako je sama pripravila leseno barko, v katero je Hedvika zasadila rože. Tina je nato barko umestila na skalnjak in ga okrasila s koreninami dreves, vrtnimi palčki, amforami, pa tudi kovinskega flaminga in drugo vrtno okrasje najdemo. Pred časom sta z mamo dobili idejo tudi za ogrado okoli vrtnega paviljona, ki jo je nato realiziral Jože. Uporabil je stare palete, jih pobrusil, prebarval in preoblikoval v držala za cvetlična korita. Tako zdaj služijo kot čudovita cvetlična ograja, ki pričara prijeten hlad med poletno vročino in je tako prijazno pribežališče, kjer v senci rešujejo križanke in berejo časopis.

sašo švigelj
Pred hišo najdemo tudi potoček, narejen iz kamenja, ki ga krasijo palčki.

sašo švigelj
Cvetoč sprejem, ki že na daleč pozdravlja obiskovalce Šramlovih.

Rože najdemo tudi v vinogradu

Nikakor ne moremo mimo še enega čudovitega predmeta, ki ga je pripravil Jože. To je lokomotiva, ki jo je izdelal iz debla breze. Lokomotiva se skriva pod tablo na začetku dovoza, ki pozdravlja obiskovalce Šramlovih. Ima tudi pripet vagon, kjer pa so svoj prostor ponovno našle rože. Jože porogljivo pove, da najdemo rože povsod, tudi v vinogradu, saj je Hedvika namesto trsov na vogale vinograda zasadila vrtnice.

sašo švigelj
Pred hišo Šramlovih se skriva tudi manjši ribnik.

sašo švigelj
Mož Jože je iz breze izdelal lokomotivo z vagonom iz katerega pozdravlja cvetje.

Vrt je strast in veselje

Ne moremo mimo vprašanja, koliko časa Hedvika porabi za urejanje balkonov in gredic. »Ah, težko bi rekla. Vsak dan naredim kaj. Tu in tam poberem ovenele cvetove in liste, dnevno vse zalivam, včasih celo dvakrat, odvisno od vremena. Težava je edino, ko gremo na morje. A lahko povem, da nam takrat na pomoč priskoči svakinja Silva. Tako pač je. Vrt je moja strast in moje veselje. Rada to počnem. Ob sebi pa imam moža in hčer, ki mi pomagata, zato je vse skupaj lažje, posledično pa novih idej in projektov nikoli ne zmanjka.«

sašo švigelj
Iz starih palet je Jože naredil ograjo, ki krasi paviljon in skrbi za hladno senco.