Odstopajo od slovenskega povprečja

Kaj se dogaja na Jesenicah? Višja umrljivost, več raka, več debelih osnovnošolcev!

G.G./STA
2. 6. 2019, 09.12
Posodobljeno: 2. 6. 2019, 09.19
Deli članek:

Jeseničani svoje zdravje ocenjujejo podobno kot ostali Slovenci. Podatki pa kažejo, da je zdravje prebivalcev jeseniške občine slabše kot drugod na Gorenjskem in v Sloveniji.

Bobo
Za boljše zdravje prebivalcev občine Jesenice je nujen skupnostni pristop.
 Občina Jesenice, v kateri je leta 2016 živelo 20.713 prebivalcev, se sooča z negativnim prirastom prebivalstva. Zaznamujeta jo tudi relativno staro prebivalstvo ter slabša izobrazbena struktura.

Podatki kažejo na višjo splošno umrljivost in o več bolnišničnih zdravljenjih zaradi srčne kapi in bolezni, neposredno povezanih s pitjem alkohola. Več je tudi na novoodkritih primerov raka, še zlasti raka pljuč. Daljša je povprečna odsotnost z dela iz zdravstvenih razlogov. Prav tako svoje bivalno okolje ocenjujejo kot bolj hrupno od ostalih Gorenjcev in Slovencev, ocena pa se še slabša, sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na področju življenjskega sloga se kažejo slabša gibalna učinkovitost in prekomerna prehranjenost otrok, pri čemer se delež debelih osnovnošolcev in srednješolcev še naprej povečuje, ter večja razširjenost kajenja med odraslimi. Nakazuje se tudi, da so odrasli prebivalci bolj obremenjeni s stresom.

Kaže se, da so manj telesno dejavni, da je več prekomerno prehranjenih, več izpostavljenih pasivnemu kajenju in več se jih visoko tvegano opija. Glede na prehranske smernice se nezdravo prehranjuje dobra polovica odraslih, več kot četrtina jih premalo ali sploh ne skrbi za svoje zdravje. Slabše od slovenskega povprečja se odzivajo tudi v državna presejalna programa Svit in Zora.

Zdravstvena služba na primarni ravni kaže večjo obremenjenost zdravnikov v družinski medicini in v zdravstvenem varstvu otrok ter zobozdravnikov v otroškem in preventivnem zobozdravstvu. Ugodnejše pa je stanje v zdravstvenem varstvu žensk in v splošnem zobozdravstvu. Prebivalci jeseniške upravne enote so sicer pogosteje vabljeni na preventivne preglede, na katere se tudi bolje odzivajo od slovenskega povprečja.

Kaj storiti?

Kot poudarjajo na inštitutu, je za boljše zdravje prebivalcev občine Jesenice nujen skupnostni pristop, ki povezuje različne partnerje, skupine, organizacije in posameznike v lokalni skupnosti pri prepoznavanju potreb, postavljanju skupnih prioritet in ciljev ter izvajanju in vrednotenju ukrepov za ohranjanje, varovanje in krepitev zdravja ljudi in okolja z doslednim vključevanjem zdravja v vse lokalne politike.

Zdravje je tesno povezano z družbenimi in ekonomskimi razmerami, v katerih ljudje živijo, pa tudi z individualnimi lastnostmi posameznika.