MANJ MAŠČOB

Hrano z žara si pa le privoščite brez slabe vesti

Tea Dečman
1. 6. 2019, 11.59
Deli članek:

Ker hrani z žara med pripravo ne dodajamo olja, lahko prihranimo do 500 in še več kalorij na dan, a tako, da kosilo in večerja ohranita poln okus ter sočno oziroma hrustljavo teksturo.

Dreamstime
Na hitro pečena hrana, bodisi v ponvi z oblogo proti sprijemanju ali na tistem pravem, vrtnem žaru, ima številne gurmanske in shujševalne prednosti.

Predstavljamo vam praktično dieto z »žarom«, s katero lahko shujšate do tri kilograme na teden. Držati se je treba osnovnega pravila: 300 kalorij vam pripada za zajtrk, 400 za kosilo in 500 za večerjo. Ob vsakem obroku se trudite pojesti puste beljakovine oziroma posnete mlečne izdelke, polnozrnate izdelke, sadje, obilo zelenjave, nekaj dobre maščobe, za poslastico pa vam je dovoljena tudi slastna poljubna omaka za jedi z žara. Predvsem je pomembno, da hrano čim bolj začinite, in sicer z zelišči in limoninim sokom, kisom in pekočimi prelivi.

Uporabimo lahko suho marinado iz štirih strokov česna, žličke timijana, lovorovega lista, šestih poprovih zrn in dveh žličk soli. Mešanica zadostuje za kilogram mesa. Natremo meso in damo za eno uro v hladilnik. 

Pravila dietnega mariniranja

Za peko na žaru mora biti v marinadi vsaj četrtina olja. Veliki kosi mesa potrebujejo več časa, da se navzamejo okusa marinade. Meso v marinadi je treba od časa do časa obrniti, da se enakomerno odišavi. Marinirano živilo pred pečenjem odcedimo in osušimo s kuhinjskim papirjem, sicer se bo v odvečni tekočini samo dušilo. Marinada z rdečim vinom je primerna za temno meso, divjačino, mastne ribe in perutnino, marinada z belim vinom za bele ribe, perutnino in lupinarje, marinada s sojino omako pa prav pred pečenjem na žaru za temno meso, perutnino in ribe, sadni sokovi so primerni za lupinarje, ribo in perutnino.

Lahka piknik solata

Za štiri osebe potrebujemo glavo zelene solate, šop redkvic, pol kumare, 20 oliv, 50 gramov rokforja, dve žlici lahke majoneze, dve žlici kisa, žlico sesekljanih zelišč (peteršilj, pehtran, drobnjak, kislica), sol in beli poper. Solato očistimo in dobro operemo, pustimo čim večje liste. Redkvice operemo in jih narežemo na četrtine. Kumaro operemo in jo prerežemo na pol, odstranimo semena in narežemo na rezine. Polovico oliv narežemo na kolobarje, drugo polovico pa samo na pol. Stresemo v skledo in narahlo premešamo.